Magazin

ORTOPED OBJAŠNJAVA: Kako je od preloma ruke došlo do sepse!

Napisao H. H.

Dr Tihomir Milovanović, ortoped, kaže za „Alo!“ da sepsa može da se javi kod otvorenog preloma podlaktice ukoliko nisu ispoštovani određeni koraci u liječenju u odnosu na tip preloma.

– Postoje tri osnovna tipa otvorenih preloma i vrlo jasni protokoli koje svi moramo da poštujemo. Prvi tip je kada postoji ubodna rana koja se nalazi na koži u predjelu loma kosti. Drugi je kada su iskidane ivice kože i tkivo je razderano, a treći je ako je kost vidljiva. U posljednja dva slučaja ne stavlja se gips i radi se operacija. Imperativ kod svih tipova je da se prvo zbrine rana, a tek onda kost – objašnjava on i dodaje da se tada pacijentu daje anestezija i rana se dobro ispira i dezinfikuje.

77

Rana može i da se proširi kako bi se dobro očistila. Onda može da se zatvori, ali se ne stavlja kružni gips, već gipsana longeta, kako ne bi došlo do prevelikog stezanja tkiva. Obavezno se propisuju antibiotici širokog spektra, i to dva u kombinaciji, jer je koštano tkivo najosjetljivije na infekciju. Pacijent intravenski dobija terapiju jer ta rana predstavlja ulazna vrata za bakterije. Prelom može da se sanira i poslije dan-dva – kaže dr Milovanović i dodaje da se obavezno daju antibiotici u prvih šest do osam „zlatnih sati“ od povrede, jer u suprotnom sepsa, ili prodor bakterija u organizam, može da se razvija.
– Bakterije su kod dječaka otišle na pluća i mozak, što nije čudo, jer one napadaju najprokrvljenije dijelove tijela. Ukoliko je bakterija opasna, prvo izazove crvenilo, otok i bol, potom se razvijaju malaksalost, temperatura, iscrpljenost i bolovi u mišićima – objašnjava taj stručnjak.

Komentari

komentara