Magazin

Superheroj promijenio vjeru: – Green Lantern postao musliman!

Napisao admin

imon Baz, mišićavi junak star 20-ak godina sa arapskom rječju za hrabrost – "al shuja''a" – istetoviranom na ruci, najnoviji je primjer raznolikosti superheroja u svijetu stripova.


Simon Baz (Foto: Cure.ba)

Strip izdavač “DC Comics” juče je predstavio novog junaka – Green Lanterna muslimanskog porijekla. Novi Green Lantern je musliman iz Diborna u Michiganu koji napušta ulične trke kako bi se pridružio intergalaktičkoj policiji.

Simon Baz, mišićavi junak star 20-ak godina sa arapskom rječju za hrabrost – “al shuja”a” – istetoviranom na ruci, najnoviji je primjer raznolikosti superheroja u svijetu stripova. Baz se pojavio ubrzo pošto je “DC Comics” u junu predstavio gay Green Lanterna, a “Marvel” prošle godine Spidermena mješovitog, latino-crnog porijekla, piše Tanjug.

– U tipičnom stripu postoji veliki zgodni bijelac i to je to. Ali to nije slučaj u svijetu u kome živimo i stripovi to odražavaju – kaže Tor Parker, direktor “Midtown comicsa” u New Yorku rekao je Reutersu. Parkerova radnja počela je prodaju stripova novog junaka juče.

Većina ljubitelja stripa zna da je Green Lanternov alterego Hal Jordan, bijelac i ženskaroš koga je 2011. na velikom platnu igrao Ryan Reynolds.

Ali novi Green Lantern je priča o Bazu, Amerikancu arapskog porijekla koji raste u muslimanskoj zajednici. On je izabran da bude dio Green Lantern korporacije koja je zapravo intergalaktička policija.

– Izabrani ste da postanete Green Lantern zbog svoje sposobnosti da prevaziđete veliki strah i mislio sam da bi to bila sjajna tema za igranje, imati lika sa ovakvim porijeklom – rekao je Jeff Jones, koji piše serijal “Green Lantern”.

cure.ba

Komentari

komentara