Magazin

Uprkos finansijskim teškoćama – Uskoro spomenik Tošetu Proeskom!

Napisao admin

Gotovo pet godina nakon tragične smrti makedonskog pjevača Toše Proeskog, makedonska vlada odlučila je uprkos finansijskim teškoćama pomoći u uređenju njegovog posljednjeg počivališta na groblju Gumenje iznad Kruševa, piše srpski Svet.


Toše Proeski (Foto: Cure.ba)

Na grobu pjevača, koji je nakon pogiblje proglašen zaslužnim građaninom Makedonije, a dan njegovog pogreba proglašen Danom nacionalne žalosti, nema nadgrobne ploče, nije postavljen najavljeni spomenik, a krovna konstrukcija potpuno je propala.

Proljetos je prilikom rebalansa budžeta odlukom parlamenta izbrisana stavka kojom je bilo predviđeno izdavanje novca za podizanje spomen obilježja i uređenja grobnice. Ali iz vladinih izvora sada je potvrđeno kako će se u dogovoru sa porodicom pokojnog pjevača pronaći sredstva za uređenje njegovog groba.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza, otkrili su kako će Toše prema izboru njegove porodice dobiti grobno mjesto u mramoru poput makedonskog revolucionara Pitu Gulija.

Slaven Ristevski, zet pokojnog pjevača i direktor organizacije ‘Toše Proeski’ izjavio je kako ipak očekuje da će država pronaći rješenje i pomoći izgraditi spomen obilježje u Kruševu.

Makedonska skupština prije četiri godine donijela je odluku o podizanju Tošinog memorijalnog spomenika u roku od dvije godine. Ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih problema novom odlukom taj rok je produžen do 2012. godine.

cure.ba

Komentari

komentara