Magazin

Studentica izumila – Aparat koji na razglednice printa i mirise

Napisao admin

KINESKA studentica Zhu Jingxuan s Donghua sveučilišta stvorila je konceptualni uređaj koji osim što “hvata” sliku, isto čini s mirisom te fotografiju i miris printa na razglednicu. Ovaj “printer hrane” je kombinacija fotoaparata, ekstraktora mirisa i printera. Fotoaparat fotografira hranu dok u isto vrijeme ekstraktor mirisa prikuplja aromu koju zatim printer na razglednicu printa aromatičnom tintom.


Printač mirisa (Foto: China Daily)

Zhu je na ideju došla jer je željela da ljudi koji putuju daleko mogu svojim bližnjima prenijeti čitavi doživljaj, pa oni koji su ostali doma dožive egzotične kuhinje svim čulima. Sistem funkcionira tako da je u njega ugrađen senzor aroma koji analizira miris hrane po kojemu zatim miješa različite aromatične tinte koje su pohranjene u uređaju. Kad dođe do točne kombinacije, printa je na jedan dio razglednice.

“Dizajnirala sam ga nekoliko mjeseci”, rekla je Zhu novinama China Daily te nastavila: “Kad sam ga završila, bio je samo ideja i nacrt. Model ne bi nastao bez pomoći Sonyjevih dizajnera”. Uređaj je napravljen kao projekt studenta Sonyjeve radionice dizajna.

cure.ba

Komentari

komentara