Magazin

Ličnost dana – Aida Begić

Napisao admin

"Domaće ostvarenje na početku novog SFF-a podstrek je za pomalo uspavanu filmsku industriju naše zemlje"


Aida Begić ( Foto: Cure.ba )

Najveća filmska smotra u regionu 18. Sarajevo Film Festival otvorena je u petak projekcijom filma “Djeca” bh. rediteljke Aide Begić. Film mlade rediteljke Begić dobio je gromoglasni aplauz brojne publike nakon prikazivanja u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ukazanu čast da njen film otvori najveći festival u regionu za nju je ogroman podstrek. Osim toga, raduje i činjenica da se kroz njene filmove bh. kinematografija vraća na staze slave i uspjeha. Begić je za film “Djeca” na 65. Kanskom festivalu dobila nagradu Posebno priznanje žirija (Special Distinction of the Jury), u okviru programa “Un Certain Regard”. Ovo nije prvo priznanje za mladu bh. rediteljku. Inače, Begić je 2008. godine za svoj debitantski igrani film “Snijeg” u okviru programa “Sedmica kritike”, također u Kanu, osvojila “Grand Prix”.

Aida Begić rođena je u Sarajevu u maju 1976. godine. Diplomirala je filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2000. godine, gdje sada predaje kao viša asistentica na predmetu Režija. 

cure.ba

Komentari

komentara