Magazin

Šta kažu istraživanja – Da li su žene lošiji vozači

Napisao admin

Jedna u moru tema oko koje se vodi konstantan rat na relaciji žene-muškarci jeste vožnja. Ovaj rat nema pobednika, verovatno ga nikada neće ni imati, a svaka od zaraćenih strana revnosno će kritikovati onu drugu. U čitavu stvar umešali su se i naučnici širom sveta, ali umesto da doprinesu razrešenju konfuzije, može se čak reći da su joj i doprineli!


žena za volanom (foto:cure.ba)

Ipak, tema o ženama kao lošim vozačima maltene je postala kliše i ponekad ume da bude i uvredljiva, ali sasvim sigurno ne i onim ženama koje su dobri vozači. Ostale bi trebale da nauče da prime kritiku, stoga nas baš ništa ne sprečava da se (iznova) pozabavimo ovom problematikom…

 

Jedan od čuvenih ženskih vozačkih pehova je saobraćajna nesreća koju je izazvala žena, a u kojoj su učestvovali sledeći automobili: Bentley Azure, vredan oko 276.000 evra, Ferrari F430 (oko 169.000 evra), Aston Martin Rapide (153.400 evra), Rolls Royce Phantom (između 220.000 i 330.000 evra), Porsche 911 (54.000 evra) i Mercedes S-Klase (oko 122.000 evra).

   

 Ukoliko bilo kog muškarca pitate: ”Da li misliš da parkiraš bolje nego suprotan pol?”, u većini slučajeva oni bi odgovarali sa: ”Da”. Ali, studije koje su provodile mnogobrojne organizacije širom sveta tokom prethodnih nekoliko godina pokazuju da nema nikakve uočene pravilnosti u tome ko je veštiji kada je u pitanju parkiranje.

 

Jedno istraživanje, koje je sprovela automobilska kompanija ”NCP” prošle godine, kaže da muškarcima obično treba više vremena da nađu slobodno parking mesto zbog toga što voze previše brzo. To znači da žene imaju prednost, obzirom da voze sporije i samim tim imaju više vremena da se bave posmatranjem okruženja.

Pored toga, 39% žena parkira svoj automobil ispravno, dok to radi samo 28% muškaraca. Stvar je u tome što muškarci to rade dosta brže – za samo 16 sekundi, dok ženama za parkiranje u proseku treba 21 sekunda. Razlika od 5 sekundi dovoljna je da obezbedi ženskom vozaču da parkira vozilo nasred parking mesta kako bi izblegla da se previše približi susednim automobilima.

 

S druge strane, razlika od 5 sekundi značajnija je nego što se na prvi pogled čini. Isto istraživanje pokazalo je da prosečan vozač u toku života automobil parkira 1.004 puta, što dovodi do sledećeg zaključka: ženama treba celih 12 dana da parkiraju svoje automobile, dok je muškarcima za to dovoljno 9!

Još jedna studija, ovoga puta sprovedena od strane ”4autoinsurancequote” osiguravajuće kompanije, zvala se ”Žene su loši vozači – istina ili mit?”, a u njoj se tvrdi da su žene čak bolji vozači od muškaraca! Kako to?

U 2007. godini samo u Sjedinjenim Američkim Državama muškarci su bili učesnici u oko 6.1 miliona saobraćajnih nesreća, dok su žene u ”samo” 4.4 miliona. Dalje, broj muškaraca koji su odgovarali za vožnju pri izmenjenom stanju svesti tri puta je veći nego za žene. Najzad, 80% saobraćajnih nesreća koje imaju fatalan ishod uzrokovan je od strane muškaraca, kaže ovo istraživanje.

 

Poslednja, ne i najmanje važna, studija koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu ide u prilog muškarcima. Ona kaže da u 20.5% svih udesa učestvuju dve žene, dok je taj broj za muškarce 31.9%. Sudari u kojima učestvuju muškarac i žena javljaju se u postotku od 47.6%.

Sudeći po svim ovim rezultatima, žene su definitivno bolji vozači od muškaraca. Ipak, postoje neka druga istraživanja, koja stižu uglavnom iz SAD, koja tvrde suprotno.

 

Tako je u martu 2010. godine Megan Marija Barns, stara 37 godina, krenula na sastanak sa svojim novim dečkom. Dok je bila u automobilu sa dečkom i sa svojim bivšim mužem, primetila je da je zaboravila sa depilira bikini zonu, pa je zamolila muža da joj pridrži volan dok se ona za to ne pobrine. Tom prilikom došlo je do sudara u kom su putnici u drugom automobili zadobili telesne povrede. Depilacija, vožnja, novi dečko i bivši muž u istom automobilu koji pristaje da pridržava volan… ništa od ovoga ne ide u prilog ženama vozačima, ali besmisleno je zaključiti da su sve žene takve.

 

Još jedna od horor priča žene za volanom odigrala se u junu 2010. godine. Tada se ona prevrrnula u kanal zbog, kako kaže – vampira! To je makar ono što je ona rekla policiji. Navodno, vampir se pojavio nasred puta, pa ona nije imala drugog izbora nego da se vrati u rikverc i tako je na kraju završila u kanalu.

Sa svim argumentima sa jedne i sa druge strane, ostaje samo nada da će se rat oko ovog pitanja ubrzo završiti. Ipak, činjenica je da žene imaju sada i rezultate naučnih studija koje im povremeno staju na stranu, a kao kontradokazi uglavnom se navode ekstremni slučajevi, pa ne bi bilo iznenađujuće da na kraju ženski deo vozača odnese pobedu!

cure.ba

Komentari

komentara