Magazin

Bosanka o uspjehu u Americi i ostvarenju američkog sna: – Sa 50 dolara sam stigla u Ameriku, a sada vodim svoju kompaniju

Napisao admin

Ratna dešavanja, dvogodišnja kćerkica i dijete na putu, natjerale su Amru da bježi od granata i zaputi se u nepoznato. Supruga poznatog sarajevskog pedijatra, Srđana Zazule, bila je primorana da sama napusti državu i započne svoj izbjeglički život.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Posljednjih godinu dana intenzivno Europu kao glavnu destinaciju, pogađa najveća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata do danas. Glavno pitanje koje bi se trebala postaviti jeste, šta da su se države ovako isto ponašale, kada su naši ljudi bili primorani napustiti Bosnu i Hercegovinu, u potrazi za sigurnošću i boljim životom, piše “Source“.

 

Amra je u naručju sa bebom i trogodišnjom curicom stigla u Ameriku, sa 50 dolara u džepu. Nije baš neki kapital za početi, ali barem nije strepila za život djece. Barem je imala sreću da preživi, da njena djeca prežive i želju za životom koja je motivirala da svojoj djeci obezbijedi sigurnost.

 

Danas, nakon više od dvije decenije, sjedi u Sarajevu i priča svoju životnu priču. Priču o uspjehu, ali i onome šta je potrebno da se uspije, u tuđini, ali i kako nas promatraju kada stignemo, da li smo osuđeni na etiketu stranca.

 

„Ja sam otišla u Ameriku ‘94. godine, a prije toga sam bila u Sarajevu udata za doktora Zazulu. Iz Zagreba sam došla u Ameriku, kao izbjeglica. Nisam pričala engleski, sa dvije bebe u rukama. Bilo je stravično. Uspjela sam nostrificirati svoju diplomu, farmaceuta, te sam nakon toga završila za plastičnog hirurga“, izjavila je Amra za Source.ba.

 

O njenom daljem uspjehu, načinu zarade i života, kao i statusu stranaca u Americi, pogledajte u video prilogu OVDJE.

 

Takođe, ako vas je zaintrigiralo Amrino djevojačko prezime Halilhodžić, otkrivamo da je ona rodica poznatog trenera i nekadašnjeg fudbalera Vahida Halilhodžića.

haber.ba

Komentari

komentara