Magazin

CRVENI SIGNALI – Sedam najvećih krivaca za razvod braka

Napisao admin

Poput loših iskustava s prijateljima, postoje i takozvani toksični partneri


Foto:arhiva

Užurbani ritam života uz sve obaveze, posao ili brigu o djeci, prečesto bračne odnose postavlja među zadnje na listama prioriteta pa se mnogi više i ne čude kada čuju da se neko rastaje jer su se supružnici udaljili.

Psihologinja Melissa Keogh za Kidspot nakon dugogodišnjeg iskustva izdvojila je najvažnije razloge zbog kojih brakovi propadaju i dok su neki vrlo očiti, drugi se potiho prikradaju i uništavaju veze. 

Vjerovatno je očekivano najčešći razlog na prvom mjestu, a to je nedostatak intimnosti. Što su duži periodi bez seksa među parovima, oni se ne udaljavaju samo fizički, već mentalno i emocionalno.

Nadalje, na drugom mjestu najvećih i najčešćih razloga zbog kojih brakovi propadaju jest bilo koja vrsta zlostavljanja partnera. Ono ne mora biti fizičko, već psihičko bilo koje vrste, od emocionalnih ucjena do svakodnevnih verbalnih uvreda, a u tom je slučaju granica između ostanka ili razvoda samo prag tolerancije povrijeđene strane. 

Poput loših iskustava s prijateljima, postoje i takozvani toksični partneri. 

Još jedan razlog jest da se ljudi razvode od onih partnera koji imaju poremećaj ličnosti bilo kakve vrste. To se, naravno, ne događa preko noći, ali partneri radije izlaze iz veze ako shvate da voljena osoba ne želi raditi na sebi, a samim time i na braku.

Sedam najčešćih razloga za razvod

1. Nedostatak intimnosti 

2. Bilo kakva vrsta zlostavljanja 

3. Poremećaj ličnosti 

4. Nevjera 

5. Ovisnost bilo koje vrste 

6. Prezir 

7. Negativan pogled na budućnost veze

depo.ba

Komentari

komentara