Magazin

BLOKIRANE ULICE I AERODROMI – Vojna pobuna u Turskoj: Izvršen državni udar, Erdogan pozvao građane da se bore protiv vojske!

Napisao admin

Vojna pobuna u Turskoj: Izvršen državni udar, Erdogan pozvao građane da se bore protiv vojske!


Foto:arhiva

Predsjednik Erdogan u obraćanju pozvao je građane da se bore protiv vojske. Rekao im je da izađu na javna mjesta i na aerodrome.

 

Iz Erdoganove palače čuje se pucnjava. No, predsjednik se trenutno nalazi na odmoru u ljetovalištu Burdum.

 

Također, Turska televizija emitirala je vojno priopćenje u kojem se naglašava da je u cijeloj zemlji na snazi policijski sat te da su svi aerodromi zatvoreni.  Zemlji obećaju novi, sekularni ustav i veći nivo demokratije.

 

Grupa koja je izvela puč sebe naziva “Vijećem za mir”. Tvrde da pišu novi ustav. Istakli su lojalnost Atatürkovoj državi. Naredili su i uvođenje policijskog sata u cijeloj Turskoj. Jedan od najviših turskih vojnih zapovjednika uzet je kao talac. Također, kako prenosi BBC najviši državni zvaničnici uzeti su također za taoce.

 

Turska vojska izdala saopštenje da je preuzela vlast.  Istanbulski aerodrom je zatvoren, a mediji navode da se čuje povremena pucnjava u blizini sjedišta specijalne policije.

 

Pristup internetu i društvenim mrežama je blokiran, a državna televizija je ugašena. Vojska je zaustavila emitovanje signala TRT-a i drugih programa. Također, saopšteno je da su visoki zvaničnici Grčke izjavili da su vojsku stavili u stanje povećane pripravnosti.

 

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je u petak navečer kako je grupa unutar turske vojske pokrenula dešavanja koja imaju karakteristike pokušaja državnog udara.

 

Svjetski mediji navode da je turska vojska večeras blokirala strateške tačke u Istanbulu i da se najvjerovatnije radi o državnom udaru. Blokirani su mostovi Bosfor i Fatih Sultan Mehmet u Istanbulu, dok mediji izvještavaju i o pucnjavi u Ankari.

depo.ba

Komentari

komentara