Magazin

Sezona uveliko počela! – Nema cjenkanja za skok u hladnu Neretvu: Balkanci plaćaju, a turisti gledaju džabe

Napisao admin

Najteže je skupiti 50 maraka koliko traže za skok sa Starog mosta, jer strani turisti ne vole da troše, a svi bi gledali besplatno i najčešće imaju sreće, jer skok plate turisti iz našeg okruženja.


Foto: arhiva

U gradu na Neretvi turistička sezona je u punom jeku. Stara jezgra Mostara puna je turista koji su, prema svemu sudeći, zadovoljni ponudom i lijepim vremenom u Mostaru. Svakodnevno organizirano dolaze u Mostar, prošetaju se Starim gradom i fotografišu se na Starom mostu. A oni najhrabriji turisti i građani Mostara već su otvorili i sezonu kupanja. Tokom obilaska stare jezgre zatekli smo brojne kupače, neki se samo sunčaju i uživaju u pogledu, a neki pak, i zaplivaju u smaragdnoj ljepotici, piše “Faktor“…

Malo troše

Posebno oduševljenje, kao i uvijek, izazivaju mostarski skakači, koji su započeli sezonu skakanja za turiste. Mostarskim skakačima Neretva nije hladna, i bez razmišljanja, nakon zasluženog honorara, skoče u zelenu ljepoticu. No, kako nam kažu, najteže je skupiti 50 maraka koliko traže za skok sa Starog mosta, jer strani turisti ne vole mnogo da troše, ne žele platiti skok, a svi bi gledali. Dnevno Starim gradom prođe oko 40-50 grupa, a zna se dogoditi da bude tek jedan skok.

Skokova uglavnom bude zato što se Bosanci, Hrvati, Slovenci i Srbi uhvate za džep, a stranci većinom sve besplatno gledaju. Praksa je da skakač, kada se na mostu skupi veći broj turista i želi vidjeti skok, šeta ogradom i skuplja novac za skok, onoliko koliko ko želi dati, uglavnom simbolično jedan euro, i dok ne skupi potrebnih 25 eura, ne skače. No, vrlo često i odustane od skoka jer ne skupe dovoljno novca, a ne žele se cjenkati.

Divlji vodiči

Skakači za to najvećim krivcima smatraju divlje turističke vodiče, kojih ima mnogo u Starom gradu, jer ne pružaju adekvatne informacije turistima. Tursiti često izgledaju zbunjeno kada ugladaju skakača kako skuplja novac za skok, vjerovatno smatraju da i skok treba da gladaju besplatno kao što i obilaze staru gradsku jezgru bez bilo kakvog plaćanja. Iako se bilo gdje drugo naplaćuje i zrak koji se udiše, ovaj nacionalni spomenik se može obići besplatno.

Skakači su magnet za strance

Za skakače Staroga mosta, koji je visok 27 metara, skokovi u hladnu Neretvu su stil njihova života, to je ono što ih opisuje, osim toga, oni uveliko pridonose promociji turističke ponude grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele i BiH. U turistima bude divljenje, a za sugrađane su ponos ovoga grada. Mostarcima su oni dokaz hrabrog mostarskog srca koje je spremno skočiti u ledenu Neretvu, koju samo oni tako dobro podnose, ali i dokaz mladosti i ljubavi prema gradu. Zasigurno je da skok u ledenu Neretvu nije jednostavan ni za najiskusnije skakače.

 

haber.ba

Komentari

komentara