Magazin

Najekonomičnije prenoćište u Japanu! – Spavanje u kapsula hotelu: neprocjenjivo iskustvo

Napisao admin

Mnogi putnici koji su posjetili Japan tvrde da iskustvo spavanja u kapsuli morate probati makar jednu noć


Foto: arhiva

Mala soba tri sa tri… A može li manja? Može!

U tipičnom japanskom ‘kapsula hotelu’ sobe su veličine 200 x 125 centimetara. 

To je najekonomičniji način spavanja za turiste u velikim gradovima Japana, ali i pristupačno prenočište za mnoge Japance koji, ovdje noće u raznim prilikama kada ne stignu otići kućama.

Japanske arhitekte su pravi umjetnici kada je u pitanju ekonomija prostora, pa su tako nastali ovi hoteli koji nude sobice u nigovima, nalik na kapsule.

Prvi ovakav hotel otvoren je 1979, a danas ih ima po cijelom Japanu, u Kini, čak je jedan otvoren i u Belgiji.

U međuvremenu došlo je do raslojavanja između luksuznih i manje lukzusnih kapsula hotela, no u svima važe neka univerzalna pravila – žene i muškarci spavaju na odvojenim spratovima i tokom noći mora vladati apsolutni mir. 

Hotel koji vam prikazujemo zove se 9 hours – što znači da u njemu ostajete upravo onoliko koliko je potrebno za dobar san – osam sati i malo više. 

Na ulazu u hotel odlažete obuću i dobijate papuče. Potom u veće ormariće odlažete svoj kofer i uzimate samo najnužnije stvari. Možete dobiti hotelsku pidžamu i toaletni pribor. Toaleti i tuševi su zajednički, ali veoma čisti. Nakon toalete, u tišini odlazite na sprat i ulazite u svoju kapsulu. 

U njoj vlada prijatna atmosfera, ugodna rasvjeta, zračenje i svi koji su ovo iskusili kažu da nije klaustrofobično. U kapsula hotelu, kažu, može se dobro naspavati. 

Lijepo bi bilo ovo doživjeti, makar jednu noć.  

radiosarajevo.ba

Komentari

komentara