Magazin

Odlazak legende: – Preminula Jadranka Stojaković

Napisao admin

Legendarna kantautorica Jadranka Stojaković umrla je sinoć u Banjaluci, gdje je i živjela posljednjih nekoliko godina.


Foto: arhiva

Jadranka je bolovala od multipla skleroze, odnosno od bolesti motornog neurona. Iako je u životu bila veliki borac, Jadranka nije izdržala.

Bila je jedna od omiljenih muzičarki na prostoru bivše Jugoslavije, o čemu svjedoči velika podrška koju je imala od svojih kolega dok se nalazila u postelji.

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela muzičku karijeru. Tokom kasnih ’70-ih počela se baviti obradom sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Jedan dio života provela je i u Japanu. Za njen 23-godišnji boravak u Japanu, gdje je otišla 1988. godine, “krivac” su XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu i album sa tradicionalnim jugoslavenskim pjesmama koji je dijeljen stranim gostima. Japanski novinar je ploču poslao u Japan i uskoro je uslijedio poziv na festival, a poslije i ugovor na četiri godine.

Pored brojnih numera koje je izvela, ističe da su joj karijeru obilježile tri pjesme “Što te nema”, “Ima neka tajna veza” i “Sve smo mogli mi”.

Rat u bivšoj Jugoslaviji Jadranka je teško proživljavala. Nije mogla napustiti zemlju sve do 1998. godine kada je Japan priznao BiH, a Jadranka dobila bh. pasoš. Nažalost, uslijedio je i pad na bini koji je bio i okidač za pokretanje bolesti motornog neurona.

 

 

ljepotaizdravlj.ba

Komentari

komentara