Magazin

Iziskuje zajednički trud i poštovanje! – Učinkoviti savjeti za postizanje obiteljske harmonije

Napisao admin

Održavanje harmonije unutar obiteljskog doma ponekad se čini kao nemoguća misija


Foto:arhiva

Postizanje obiteljske harmonije nije nimalo lako, osobito ako imate veliku obitelj. Osobito se to primjećuje u vrijeme blagdana kada bismo svi trebali biti zajedno i uživati u zajednički provedenim trenucima, no nažalost često se takvi planovi izjalove te sve završi u potpuno drugačijem ugođaju. 

Obitelj je vrlo važna u životu svakog čovjeka i o tome smo pisali već mnogo puta. To su ljudi koji će biti tu za vas u svakom trenutku. Ipak, ponekad nas ljute ili mi ljutimo njih, a održati harmoniju u obiteljskom domu čini se kao nemoguća misija. Želite li postići harmoniju, morate znati da je ponekad potrebno malo se žrtvovati i pristati na neke kompromise.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih savjeta kako da ostvarite i održite harmoniju u svojoj obitelji.

Opustite se

Koliko god posla i obaveza imali, pokušajte se opustiti dok provodite vrijeme sa svojim najmilijima. Naime, kad ste opušteni manje su šanse da ćete se svađati ili žaliti na određene stvari, a komunikacija će biti mnogo učinkovitija. Pokušajte se opustiti i uživati u trenucima provedenima s osobama do kojih vam je najviše stalo. Kako biste mogli biti opušteni, važno je napraviti granicu između privatnog i profesionalnog života. Nemojte se preopteretiti poslom i žrtvovati obitelj samo radi karijere. Ostavite posao tamo gdje mu je mjesto i tako ćete imati mnogo sretniji i ispunjeniji život.

Razgovarajte, nemojte pametovati

Ne morate uvijek dijeliti savjete. Samo zato jer imate djecu, mlađu braću i/ili sestre ne znači da ih uvijek morate nešto učiti ili pametovati. Pokušajte samo razgovarati s njima kao što razgovarate i s odraslom osobom. Ispričajte im o tome kako ste proveli dan ili nešto zanimljivo. Na taj će način komunikacija biti mnogo ugodnija i opuštenija. 

Zabavljajte se

Ako živite s nekim, to je odlična stvar jer imate društvo s kojim se možete dobro zabaviti. Ne morate ništa posebno planirati, možete zajedno pogledati neki smiješan film ili otići u šetnju prirodom. Aktivnosti u kojima možete uživati s članovima obitelji je uistinu mnogo, vi samo morate biti maštoviti te odvojiti dio svog vremena. Smijte se zajedno i uživajte u društvu svoje obitelji jer imati obitelj je neprocjenjivo, iako to često zaboravljamo. Smijeh je odličan lijek za negativne emocije, usamljenost i depresivno raspoloženje. 

Učinkovita komunikacija

Iz pogrešnog načina komunikacije mogu proizaći mnogi argumenti. Kada izražavamo svoje misli i emocije na pogrešan način, pojavljuju se nesporazumi što može dovesti do nepotrebnih rasprava i svađa. Obratite pozornost na svoj ton i riječi koje birate dok razgovarate s ukućanima. Također, razmislite prije nego nešto kažete. Hoće li vaše riječi nekoga povrijediti? Ponekad je određene misli i primjedbe bolje zadržati za sebe. Pokušajte lijepo komunicirati s članovima obitelji i uvijek budite spremni na kompromis. 

Provedite zajedno kvalitetno vrijeme

Što znači provesti „kvalitetno vrijeme“ s obitelji? Zajedničko buljenje u televizor se ne računa. Umjesto da računate koliko ste vremena proveli sa svojom obitelji, razmislite na koji ste način proveli to vrijeme. Jeste li komunicirali s njima? Jeste li se osjećali sretno? Kako su oni proveli dan? To su pitanja koja si je važno postaviti, osobito ako vam je stalo do vaše obitelji. Kad ste s njima, budite doista s njima, i tijelom i duhom. Posvetite im svoje vrijeme. 

Podržavajte jedni druge

Obitelj se uvijek drži zajedno, a članovi obitelji trebali bi podržavati jedni druge, osobito u teškim trenucima. Ako je netko od vaših ukućana imao težak dan, ponudite mu svoju podršku i pokažite mu da ste tu za njega kad mu je najteže. I ono što je vrlo važno, nemojte vi uzrokovati bol svojim bližnjima. Dosta je negativnosti i loših događaja u svijetu, a obitelj ne bi trebala biti jedna od njih. Obitelj bi trebala predstavljati utočište i mir. 

Poštovanje je ključno

Poštovanje je ključ svakog dobrog odnosa, pa tako i u obitelji. Tretirajte članove svoje obitelji s poštovanjem koje su zaslužili. Pokušajte na njih gledati kao na prijatelje i komunikacija će vam biti mnogo lakša. Svaki član vaše obitelji zaslužio je poštovanje i ljubav. kada poštovanje bude uzajamno, postizanje obiteljskog sklada biti će mnogo lakše.

 

zena.hr

Komentari

komentara