Magazin

Vizažist – Karleuša grozna i sa šminkom, Marija Šerifović sklona bubuljicama, a Lepa Lukić i Ana Bekuta su prirodne ljepotice!

Napisao admin

Zdrava koža lica preduvjet je ljepote, ali mnogim ženama teško je dostižna. Ubrzani tempo života, nezdrava prehrana, vanjski faktori – sve to utječe na najveći ljudski organ pri čemu je koža na licu najizloženija i najosjetljivija. Nemanja Petrović, profesionalni šminker iz Doboja, čitateljima Aure otkriva dio svog zanata – znanja i iskustva. Mladi šminker donosi i savjete na temu kako čuvati lice nakon skidanja šminke te otkriva koji su to trendovi koji će se nositi od proljeća ove godine.


Nema sumnje da je šminkanje umjetnost. Svaka žena nanošenjem šminke na svoje lice zapravo piše trenutnu interpretaciju svog raspoloženja i dnevnih očekivanja zapisanih duboko u svojoj psihi. Čak i vrsni psihoterapeuti svojim pacijenticama preporučuju svakodnevno šminkanje kako bi bile zadovoljnije i sretnije, piše “Aura“.

No, ne uspijeva svim ženama prenijeti tu umjetnost raspoloženja na platno zvano lice. Istraživanje je pokazalo da preko 70% žena i po četiri puta dnevno popravlja šminku dok ne postanu zadovoljne učinjenim. To u savremenom ubrzanom životu zna predstavljati priličan stres i manjak samopouzdanja u komunikaciji s drugim ljudima. Tako preko 35% žena kod važnijih događaja posjećuje profesionalne vizažiste kako bi mogućnost manjka samopouzdanja svele na minimum.

Nemanja Petrović profesionalni je šminker iz Doboja. Šest godina se nalazi u svijetu make up profesionalaca. Poslije završene Saobraćajne i elektro škole u Doboju, inspiracija i želja za šminkanjem odveli su ga u Beograd na Akademiju za estetiku i kozmetikologiju profesorice Verice Asanin.

– Ona je odmah uočila duh vizažiste na mojim prvim radovima. 2013. godine kao certifikovani make-up artists počinje raditi za mnoge kuće i poznate brendove na našem tržištu. Svoju karijeru upotpunjujem dobijanjem licence za držanje kurseva i predavanja za početnike u ovom poslu. Najvećim uspjehom smatram dobijanje novih klijenata čiji broj raste iz dana u dan. Ponosim se i time što su u mojim rukama bile i mnoge poznate ličnosti kao i priznanjima, nagradama i dodijeljenom mi medijskom prostoru. Sve to mi godi i laska. Imponuje mi da putem mnogih medija, prinbtanih, online ali i TV kuća, mogu govoriti o svom poslu.

 

Kako zaštitititi kožu

– Ipak, najveće mi zadovoljstvo pričinjava moj rad odnosno, zadovoljni klijenti. Kad vide svojh odraz u ogledalu nakog završenog posla i kad se istinski oduševe, ja sam presrećan – ističe Nemanja.

Čitateljima Aure, Nemanja je rado otkrio dio svog zanata – znanja i iskustva. Mladi šminker donosi i savjete na temu kako čuvati lice nakon skidanja šminke te otkriva koji su to trendovi koji će se nositi od proljeća ove godine.

– Poslije godine u kojoj smo uživali sa jakom šminkom i jakim koloritima stigla nam je godina u kojoj će preovladavati lagane boje, svijetle nijanse ruževa, olovaka, sjenki i rumenila biće izraženi na licima ljepšeg spola.

– Utjecajne će biti svijetle boje breskve, lagane roze i svijetle bež boje, dok će se u drugoj polovini ljeta pojaviti nijanse žute i narandžaste boje. I ako će na licu biti manje količine šminke, potrebno je da lice bude nahranjeno i spremno za svakodnevno nanošenje šminke – pojašnjava Nemanja.

Čišćenje lica i nanošenje hidrantne kreme pred spavanje isto je važan faktor kao i nanošenje kreme prije šminkanja. Na takav način štitimo kožu od štetnih materija, silikona i parabena koje zajedno dobijamo uz šminku – savjet je našeg sagovornika.

– Prirodne maske, voćni sokovi i med ako se nanose jednom sedmično na lice biće jak faktor u jačanju zaštite kože i prouzrokovat će mladalački izgled – preporučuje Nemanja Petrović.

 

Karleuša i sa šminkom strašna, a bez nje…?

Nemanja je u svom osvrtu na kožu kao naš zaštitni faktor rado prokomentarisao i neke dame sa estrade, odnosno, njihov izgled.

– Iako je danas teško naći osobu da ima idealno lice, malo ko da nije izložen stresu, problemima, poslu, a sve to utječe na naš izgled; stvaraju se bore, podočnjaci, lice postaje kao mreža ali ako se redovno čisti i njeguje, onda neće doći do ovog problema. Inače, ne treba da znači da samo mlađe osobe kad se našminkaju izgledaju dobro. Evo na primjer, Lepa Lukić u poodmaklim godinama ima izvrsno lice, i sa malo šminke, za svoje godine odlično izgleda.

– Ana Bekuta i bez šminke izgleda odlično, toliko zategnuto i čisto lice ima, a nije u cvijetu mladosti. Ne kažem da tu nema botoksa jer malo ko može u tim godinama da izgleda tako spremno u svako doba dana i noći ali ipak, ona je sjajan primjer kako se može lijepo izgledati i u poznijim godinama.

– Od domaćih ličnosti, volim da radim sa Samrom Sakanović, manekenkom, koja ima lice koje toliko dobro trpi šminku, čak i do 24 sata; njeno lice je jako čisto, bez i jedne bubuljice, baš onako kako mi vizažisti kažemo – dobra površina za šminkanje je sigurno dobro našminkano lice.

– S druge strane, Jelena Karleuša sa šminkom strašno izgleda, a bez šminke…ne smijem ni reći. Mi je najviše viđamo dok je pred kamerom pa je koliko toliko dovedu u red, ali, gomile pudera su na njenom licu.

– Danas malo ko da nema akne ili bubuljice po licu, a podobro se vide na licu Marije Šerifović. Možda žena jede puno čokolade, ne znam, ali, nekako ih ona uspije prikriti mada, ona pripada onoj grupi žena kojima šminka puno i ne znači u životu. Ona voli da je prirodna i šminku sasvim malo koristi, dok je recimo, njena majka jedna velika dama na estradi, žena koja obožava šminku i šminka obožava nju. Prija joj – kaže Nemanja…

 

Greške kod šminkanja:

Puder ne bi trebao potamniti vašu kožu ili je učiniti preplanulom i usred zime. Tu ulogu imaju bronzeri. Zadatak pudera je da prikrije nedostatke na licu i da ten učini ujednačenim, pa bi trebalo imati puder koji nijansom odgovara boji vašeg lica, jer se tako neće primjećivati da ga imate, a djelovat ćete kao da imate prirodno nježnu i besprijekorno glatku kožu.

Šminka se nanosi isključivo na lice koje ste prethodno nahranili kremom, jer bez ove podloge koža djeluje umorno, a sitne bore još više dolaze do izražaja ako šminku nanosite direktno na njih.

Pune usne ne stoje svakoj ženi, zato prilikom šminkanja usana uvijek pratite njihovu liniju, bez obzira na to da li su vam prirodno tanke. Svaki iskorak olovkom učinit će da izgledate isforsirano čime ćete narušiti svoju prirodnu ljepotu.

Tanke obrve: U želji da napravite savršen luk, ponekad se zanesete pri čupanju obrva. Ako su obrve previše tanke, licu će dati strogoću i hladnoću. Uvijek se trudite da pratite prirodni luk obrva, a veoma je važno da ih čupate polako i strpljivo.

 

Kozjim mlijekom protiv akni i bubuljica

Prirodni sapuni na bazi kozijeg mlijeka, meda, aloe vere, morskih minerala…idealno su rješenje za uklanjanje bubuljica i akni. Koristeći puder za uklanjanje ovih kožnih oboljenja, možemo samo izazvati veći problem te pogoršati stanje na već problematičnoj koži. Jednostavno, puderi u sebi sadrže silikon i paraben koji zatvara bubuljice, akne pa i bore na licu i na taj način ne da bubuljicama da se isušuju, a bore ne mogu da dišu i da regulišu vlažnost kože.

Umivanje ujutru i uveče ovakvom vrstom sapuna dovešće do uklanjanja ovih nepravilnosti na koži i dovest će kožu do izgleda spremnog za nanošenje šminke.

 

Savjeti&trikovi

Svaki vizažista ima svoje tajne i trikove i malo ko hoće da ih sve otkrije, jer zahvaljujući njima on gradi sebe.

Postoje oni trikovi koje svaka žena treba da zna pa i to da nijansu svog tečnog pudera može odrediti tek nakon 20 minuta. Ako je ovo tekuće blago u odgovarajućoj nijansi sa vašom kožom, tu problema neće biti, pola posla vec odrađeno. Veoma je bitno da se tekući puder dobro razmaže po cijelom licu i da ne ostaju tragovi niti crte. Ako je tamnija nijansa kože, rumenila treba da su svjetlija radi kontrasta, a sjenke tamnije, ruž na usnama isto svjetliji.

Ako je koža svjetlija, ruž i rumenilo neka budu jači, a sjenke blage i svijetle.

Najbitnije je da se nikada ne poredite ni sa kim niti da želite biti kao bilo ko drugi. Uspjet nikada nećete, šminkajte se po vašoj želji ili ako vas šminka profesionalac, onda ne budite zahtjevni, prepustite mu se, on zna najbolje kako će vas dovesti do savršenstva.

cure.ba

Komentari

komentara