Magazin

Borba s kilogramima! – Istina ili laž?

Napisao admin

Da li su istinite mnogobrojne priče o hrani ili nekim navikama, pogotovo ako obećavaju gubitak kilograma?


Foto:arhiva

Postoje mnoge tvrdnje koje je veliki broj osoba prihvatio kao istinite, iz jednostavnog razloga – godinama slušaju kako ih ponavljaju njihove bake, prijatelji ili poznanici. Neke od njih su

Smršat ćete ako pojedete jabuku prije obroka Potpuno pogrešno: još uvijek nije otkrivena niti jedna namirnica koja sagorijeva masnoću.

Jedite kao kralj, ručajte kao princ, a večerajte kao siromah Ova narodna mudrost je sasvim ispravna: istina je da naš organizam mnogo lakše preradi namirnice koje pojedemo u prvom dijelu dana, dakle kada naše tijelo intenzivnije funkcionira.

Gazirana pića debljaju Ovisi: ukoliko je u pitanju gazirana voda, ona nadima stomak, ali samo privremeno jer ne sadrži kalorije. Ostala gazirana pića, kao naprimjer, koka-kola, sadrže veliku količinu šećera i iz tog razloga debljaju.

Krompir otklanja slabost i ne deblja Pogrešno: od krompira dobijete snagu jer je bogat ugljikohidratima i veoma je kaloričan, ako ga jedete u velikim količinama – udebljat ćete se.

Integralne namirnice su manje kalorične od rafiniranih Pogrešno: integralne namirnice sadrže isti broj kalorija kao i rafinirane, samo se zbog prisustva većeg broja vlakana preporučuju u dijetama, jer stvaraju duži osjećaj sitosti i olakšavaju probavu.

Sladoled je idealna dijetalna užina Pogrešno: sladoled vam neće utoliti glad, eventualno samo žeđ. Jedan veliki čokoladni sladoled može vas, naravno, zasititi, ali kao užinu tokom dijetalne ishrane odaberite manje kaloričnu hranu, kao što su jogurt ili voće.

S light namirnicama ćete smršati Pogrešno: takozvane light namirnice su često manje kalorične, ali ta činjenica ne znači da ćete od njih smršati.

Post pomaže čišćenju probavnog trakta Tačno: ali, ipak je preporučljivije obogatiti vlastitu ishranu onim namirnicama koje pomažu detoksikaciji i čišćenju organizma, kao što su određene vrste povrća.

Ukoliko jedete brzo, pojest ćete više Tačno: prebrzim unošenjem hrane, vaš organizam “ne stigne” osjetiti sitost, tako da ćete pojesti mnogo više.

Obroci u određeno vrijeme pomažu u kontroliranju gladi Tačno: na taj način naš organizam stvara određeni ritam i nećete osjećati potrebu za dodatnom hranom, tj. za mnogobrojnim međuobrocima.

Sok od ananasa pomaže da smršamo Pogrešno: ovo voće ne čini da smršate, ali je jedino koje sadrži određenu supstancu – bromelin, koja pospješuje asimilaciju proteina, potičući probavu.

 

Tokom dijete treba potpuno izbaciti masnoće Ne: naravno da jedna dijeta za mršanje mora sadržavati manje masnoća, ali to ne znači da ih je potrebno sasvim izbaciti. Masnoće, ustvari, omogućavaju apsorpciju nekih vitamina, pa iako u limitiranim količinama, trebaju biti zastupljene u ishrani.

 

Tokom dijete ne treba jesti hljeb i tjesteninu Pogrešno: dovoljno je regulirati količinu. Štetno je eliminirati namirnice koje čine našu svakodnevnu ishranu, kada završimo sa dijetom, bit će nam veoma teško ponovo s njima “uspostaviti odnos” i stvorit će se rizik bržeg vraćanja kilograma.  

gracija.ba

Komentari

komentara