Magazin

Nova prognoza vremena! – METEO STRANICA IZDALA UPOZORENJE OD UTORKA DO ČETVRTKA: Neka se svi pripreme, čekaju nas…

Napisao admin

Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna izdala je UPOZORENJE za period od 22. do 24.03. ove godine (utorak-četvrtak), kada postoje velike šanse da jugoistok kontinenta pogode olujno nevrijeme, lokalna plavljenja, obilne padavine, snijeg u gorju, a lokalno i u nizinama!


Foto:arhiva

– Kratkotrajno proljetno vrijeme, brzo bi nas trebalo napustiti, jer se već od ponedjeljka očekuje početak novog pogoršanja vremenskih prilika. Za osjetniju promjenu vremena odgovorna je duboka ciklona koja se formira u Sredozemlju, zatim bi se trebala produbljavati i kretati prema našim krajevima. U ovakvim oklnostima svakako treba upozoriti na jačanje južnog i jugoistočnog vjetra koji tokom utorka može imati jake i vrlo jake udare na Jadranu – navodi izvor.

– Obilna kiša uz mogućnost za izraženije pljuskove i grmljavine tokom utorka i srijede očekuje se u Hercegovini, zapadu, jugozapadu, istoku, centralnom te sjeverozapadnom dijelu Bosne, zatim Crna Gora, Albanija, Makedonija, jug, jugozapad, zapad i jugoistok Srbije.

Lokalno je moguće izraženo grmljavinsko nevrijeme, uz led te pojavu pojavica uz obalu Jadrana, Crne Gore i Albanije.

Uz obilne padavine su mogući porasti vodostaja rijeka te lokalna plavljenja, poplave velikih razmjera se ne očekuju.

Uz dotok hladnijeg zraka u gorskim krajevima Srbije, Bosne te kopna Hrvatske zatim gorskim područjima Crne Gore i Makedonije se očekuje snijeg.

Obilniji snijeg osobito je moguć u gorskim krajevima Bosne, Srbije zatim viša gorska područja Hrvatske, gdje može pasti od 20 do 50 cm snijega – piše u prognozi.

– Također se tokom srijede uz zahlađenje očekuju jaki i vrlo jaki udare sjeverozapadnog vjetra u Bosni, kopnu Hrvatske i Srbiji. Jaka na udare olujna bura mogla bi zapuhati na Jadranu.

U Albaniji i Makedoniji bi u početku moglo jakih i olujnih udara jugoistočnog vjetra koji bi trebao okretati na zapadne i sjeverozapadne smjerove.

Susnježice i snijega ponegdje treba očekivati barem nakratko na kopnu Hrvatske, zatim u Bosni, zapadu i jugozapadu Srbije. Obilan snijeg se ne očekuje.

– Stoga svi vi koji krećete na put sredinom sljedeće sedmice svakako bi vam zimska oprema mogla trebati, vjerujem, još ovaj put

senzacija.ba

Komentari

komentara