Magazin

Vremenska prognoza – KONAČNO KRAJ ZIME: Evo kad nas čeka još jedno zahlađenje sa snijegom, a onda pravo proljeće!

Napisao admin

Klimatolozi ističu da ovogodišnja zima spada u kategoriju ekstremno i veoma tople zime. Čak i još jedan lagani snježni talas koji dolazi u martu, čisto da “ovjeri“ zimu, meteorolozi kažu, neće ugroziti status zime s temeperaturama mnogo iznad prosjeka. Zubi su zimi godinama unazad sve tuplji, a, pride, meteorolozi “slute“ da nam stiže sušno i toplo ljeto!


Prema riječima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dosadašnjih mjerenja temperature i padavina, izuzimajući posljednja četiri dana u februaru, klimatološke analize pokazuju da je ova zima bila izuzetno topla.

“Odstupanje srednje sezonske temperature vazduha od normale bilo je u intervalu od dva do 3,5 stepeni Celzijusovih. Količine padavina su bile u kategoriji prosječnih vrijednosti. Karakteristika ove zime je da su se u više navrata smjenjivali veoma topli s hladnim periodima. U tim epizodama prevazilaženi su i pojedini dosadašnji ekstremi. Sredinom februara na 12 stanica u Srbiji premašeni su apsolutni maksimumi temperature na mjesečnom i sezonskom nivou“, navodi Smailagićeva.

Kako Smailagićeva kaže, predstavnici RHMZ u saradnji sa kolegama iz ovog regiona upravo su i predvidjeli da će ova zima biti blaga.

“Sa velikom vjerovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, sa prosječnom količinom padavina. U klimatologiji, zima počinje 1. decembra i završava se posljednjeg dana u februaru“, dodaje Smailagićeva.

Krajem sedmice zahlađenje sa snijegom

Prosječna zimska temperatura vazduha za teritoriju Srbije je 0,5 stepeni Celzijusovih, a u Beogradu – 2,4 stepena.

Prema riječima Smailagićeve početkom sljedeće sedmice se očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice uslijedilo zahlađenje sa snijegom. 

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama prosjeka.

“Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrijednosti. Proljeće će najvjerovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosječne temperature sa srednjom vrijednošću od 11 stepeni za teritoriju Srbije. U Beogradu će biti za dva stepena toplije, a padavine u prosječnim količinama“, navodi Smailagićeva.

Toplo i suho ljeto

Na osnovu posljednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suho ljeto.

“Prosječna temperatura u našoj zemlji biće oko 21 stepen Celzijusov. U Beogradu se očekuje oko 23 stepena i više. Količina padavina bi trebalo da bude ispod prosječnih vrijednosti”, zaključuje Smailagićeva.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara