Magazin

Čestitamo 25. novembar – Dan Državnosti BiH

Napisao admin

Svim našim sugrađanima kojima je Bosna i Hercegovina na srcu čestitamo 25. novembar/studeni – Dan državnosti.


Dan Državnosti BiH

25.11.1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Varcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad) udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa istorijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, piše “Digi“.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Varcar Vakufu (Mrkonjić Grad) 25. novembra/studenoog 1943. u 19 sati, riječima Smrt fašizmu! Sloboda narodu!. Završeno je 26. novembra, u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH, u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima, istovremeno, je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembra1943.). Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

 

cure.ba

Komentari

komentara