Magazin

GRADOVI “PALE” RADIJATORE ZBOG HLADNOĆE – Snijeg se na Balkanu može očekivati…

Napisao admin

Zbog naglog zahlađenja i temperatura koje se tokom dana uglavnom kreću oko deset stepeni i niže mnogi građani koji su korisnici KJKP Toplane Sarajevo smrzavaju se u stanovima. Porodice sa malom djecom i starije osobe prinuđene su uključivati grijalice i izlagati se dodatnim troškovima, iako uredno plaćaju usluge centralnog grijanja. Bez obzira što sezona grijanja u Kantonu Sarajevo zvanično počinje 15.10., brojni su upiti zbog čega Toplane ne počnu ranije sa zagrijavanjem stanova.


Kako su kazali u ovom preduzeću stekli su se uslovi da Toplane puste grijanje, prenosi Oslobođenje.

 

– S obzirom na to da su se stekli uslovi definisani Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, obavještavamo korisnike centralnog grijanja u Sarajevu da će danas sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije biti stavljena u pogonsku funkciju, naveli su iz Toplana, dodajući da dnevni režim zagrijavanja zavisi od vanjske temperature.

 

Slično je i u Hrvatskoj, gdje je HEP-Toplinarstvo najavilo da od četvrtka, 1.10. namjerava započieti s uključivanjem grijanja u stambenim i poslovnim zgradama u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću u kojima su završeni svi radovi na instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije.

 

– Za prebacivanje automatske regulacije grijanja s ljetnog na zimski režim rada u svim toplinskim podstanicama potrebno je približno tri dana, navodi HEP-Toplinarstvo, napominjući da je u skladu s općim uvjetima za isporuku toplinske energije, ogrjevna sezona 2015./2016. službeno započela 15.09. periodom spremnosti za grijanje.

 

METEO PROGNOZA. A na popularnoj meteo stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, u svojoj prognozi za Balkan do petka navode da se u Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Mađarskoj i sjeveru Crne Gore  dijelom još u srijedu očekuje oblačnije uz mogućnost za slabu kišu, ali bi trebalo biti suhih te stabilnih razdoblja.

 

U najvišem gorju iznad 1500 mnv. očekuje se susnježica i snijeg!

 

– U četvrtak oblačnije u obalnim dijelovima uz mogućnost za slabu kišu, koja je moguća u Srbiji, te Kosovu i Crnoj Gori. U petak više sunčanog te suhog i stabilnog vremena. Očekuje se hladnije vrijeme od prosjeka za ovo doba godine, dojam hladnijeg vremena mogao bi pojačavati umjeren do jak istočni i sjeveroistočni vjetar.

 

TOPLIJE ZA VIKEND? Ipak, nakon nekoliko neprimjereno hladnih dana, sunce bi se, osim u Hercegovinu i na Jadran, trebalo vratiti i u Bosnu, kao i na veći dio Balkana krajem sedmice.

 

Očekuje se da bi se od petka, pa tamo do iduće srijede, moglo moći uživati u ljepšim i ugodnijim jesenskim danima.

 

– Za vikend uglavnom sunčano i postepeno toplije vrijeme, na kopnu Balkana se ujutro očekuje sumaglica i magla. Temperature: između 7°C i 16°C (kopno Balkana), između 19°C i 27°C (obalni dijelovi) – navodi se u ovoj prognozi.

doznajemo

Komentari

komentara