Magazin

Užas – Ispovijest žene koja je sa sedam godina postala ovisnica o heroinu!

Napisao admin

Kažu da ovisnik mora dotaći dno kako bi postao svjestan stanja u kojem se nalazi. To se upravo desilo Emmi Monks, bivšoj ovisnici o heroinu, koja se uspjela izvući i početi život ispočetka.


Emma Monks (Foto: arhiva)

Imala sam samo sedam godina kada sam prvi put probala heroin. Jednog jutra vidjela sam mamu kako ušmrkava nešto sa aluminijske folije i pitala sam je šta je to što uzima. Ona me podigla na kuhinjski sto, prinijela cjevčicu i rekla mi da probam. Ne sjećam se šta se kasnije desilo, jer sam bila totalno omamljena – ispričala je Emma za britanski Mirror.

 

Tako je sve počelo. Dok su se njeni vršnjaci igrali vani, Emma se zatvarala u sobu s majkom i uzimala heroin. U jedanaestoj godini bila je na dobrom putu da se riješi ovisnosti, ali u šesnaestoj se ponovo vratila majci i počela po starom. Šest godina kasnije, zbog krađe završava u zatvoru, zajedno sa majkom, gdje je rodila sina Lukasa. Međutim, dala ga je na usvajanje jer nije htjela da joj dijete odrasta u takvim uslovima. Nakon izlaska iz zatvora, odlučila se očistiti, ovaj put zauvijek, piše Faktor.

 

Za vrijeme odvikavanja, koje je trajalo punih 10 godina, Emma je upoznala sadašnjeg supruga Carla, s kojim danas ima troje djece. Ne može ni dan danas shvatiti kako joj je majka mogla sve to učiniti.

 

Ona je oduvijek bila drugačija od ostalih majki – drogirala se, krala i boravila u zatvorskim ćelijama. Ne mogu da shvatim zašto je i mene uvukla u sve to. Kada joj postavim to pitanje ona samo počne plakati i ne zna šta da mi kaže – navodi Emma

 

Ovisnost o heroinu ne pita za godine, tako da je liječenje mučno kako za odrasle, tako i za djecu.

 

Odvikavanje je zaista zastrašujuće. Prisutni su konstantni bolovi u stomaku, znojenje, povraćanje i nemogućnost da stojiš na vlastitim nogama – prisjeća se Emma.

 

Danas živi normalnim životom. Muž joj je velika podrška i trudi se da bude dobra majka svojoj djeci, ali priznaje da strahuje da se njenoj djeci ne desi isto.

 

Kada pogledam nevino lice svoje šestogodišje kćerke, zapitam se kako mi je majka mogla učiniti tako nešto, a bila sam samo godinu starija od svoje kćeri – govori Emma.

 

Za sina kojeg je dala na usvajanje napisala je knjigu koju će mu socijalni radnici uručiti kada napuni 10 godina, jer smatraju da je još uvijek rano da shvati sve što se desilo s njegovom biološkom majkom.

 

-Teško je nastaviti život poslije takve prošlosti, ali moram krenuti dalje jer imam mnogo razloga za to – dodaje Emma.

cure.ba

Komentari

komentara