Magazin

Hrvatskoj glumici prijeti zatvor jer je udarila sina – Evo šta se dešava u životu lijepe Lare!

Napisao admin

Nakon što je popularna glumica priznala kako je svoju bebu udarila i zatvarala samu u sobu, mogla bi sebi “na vrat“ navući centar za socijalnu skrb. Nedavni autorski članak Doris Pinčić Rogoznica objavljen na portalu klokanica.hr, a kojim je poznata glumica i radijska voditeljica priznala kako je svoje godinu i pol staro dijete lupila po stražnjici, potom poslala u sobu na kaznu od 20 min, podigao je veliku raspravu u cijeloj Hrvatskoj. Kako Doris navodi, ovo vjerojatno nije zadnji put kako će koristiti ovaj oblik “ odgojne metode“.


Citiramo: “…poprilično sam sigurna da ovo nije bio zadnji udarac po gu*i, a vi me tužite telefonu koje god boje želite“, napisala je doris Pinčić u svom “velikom priznanju“.

 

Portal direktno.hr poslao je upit Pravobraniteljici za djecu, kako bi dobili odgovor na ono što kaže Obiteljski zakon u vezi ovakve “metode“, te koji je stav dječje pravobraniteljice u vezi navedenog članka, a odgovor dječje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić glasi:

 

“Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Tjelesno kažnjavanje djeteta zabranjeno je prema važećem Obiteljskom zakonu, a i prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona, koji je u proceduri donošenja, izričito se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djeteta, ponižavajuće postupanje prema djetetu, kao i primjena psihičke prisile kao odgojne metode pri odgoju i discipliniranju djeteta u obitelji.

 

Tjelesno kažnjavanje može se kategorizirati i kao kazneno djelo povrede djetetovih prava prema članku 177. Kaznenoga zakona, ako ono predstavlja zlostavljanje djeteta, a za to je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao „odgojni“ postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano „blago“ tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao „odgoj“ ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom.

 

U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb“, navela je pravobraniteljica u odgovoru na naš upit.

 

Postavlja se pitanje hoće li poznatoj Doris Pinčić Rogoznica socijalna skrb zakucati na vrata, te hoće li institucije vršiti svoju dužnost, kako su ju izvršavale i za drugu djecu, te koji će se daljnji koraci poduzeti? Činjenica je da da smo pred Zakonom svi jednaki.

direktno.hr

Komentari

komentara