Magazin

Pripremite maramice – 10 STVARI koje svako KO JE IZGUBIO OCA želi da vi znate….

Napisao admin

Kada mi je bilo 17 godina izgubila sam svog oca iznenada. Prošlo je otad 7 godina i bol je još uvijek vrlo stvarna. A tokom tih godina shvatila sam mnogo stvari za koje osjećam da ih trebam podijeliti sa ostalima…


Znam da postoji mnogo drugih mladih žena koje su u istoj situaciji kao i ja. Za naše prijatelje, ovo su stvari koje mi želimo da oni znaju:

1. Žao nam je.

Žao nam je što šutimo svaki put kad nam pričate o svojim očevima. To nije zbog toga što smo nezainteresovane ili zbog toga što je vaša sreća nama nebitna. To je zbog toga što se u trenucima kada vi pričate o svojim očevima, mi prisjetimo naših. I što bismo željeli da i mi možemo takve trenutke podijeliti sa vama. Nismo namjerno šutljive, to se jednostavno dogodi. To je naš način da se zaštitimo da ne završimo u suzama, piše Doznajemo.

2. Pitajte nas o našim očevima.

Mi želimo da podijelimo priče o našim očevima sa svijetom. U trenutku kada nas pitate o njemu, to ispuni naše srce zadovoljstvom jer znamo da nekoga zanima kakav je naš otac bio. Ali, morate nam oprostiti ako budemo pričali kroz suze…

3. Molimo Vas, ne pokušavajte razumjeti našu bol.

Cijenimo napor, stvarno cijenimo. Ali istina je da dok ne izgubite roditelja, istinski ne možete razumjeti.

4. Slušajte.

To je najbolja stvar koju možete učiniti za nas. Kada imamo loš dan i trebamo s nekim pričati, budite taj neko. Ne morate govoriti puno, samo nas s vremena na vrijeme uvjerite da nas još uvijek slušate.

5. Molimo Vas, molimo… ne uzimajte svog oca “zdravo za gotovo”

Mi vas volimo i ne želimo da jednog dana osjetite bol. Molimo vas, ne uzimajte “zdravo za gotovo” da će on sigurno biti tu da vas sutra nazove. Nazovite vi njega danas. odmah. Ne čekajte da bude prekasno i da mrzite sebe do kraja života zbog toga.

6. Učinite nešto što vam ostaje u sjećanju.

Nemate vremena? Ma dajte… Uvijek imamo vremena za one koje volimo. Ono je ovdje. Treba samo biti iskorišteno.

7. UVIJEK mu recite da ga volite.

Nebitno da li ste se upravo žestoko posvađali i u tom trenutku mislite da ga mrzite. Obećavam vam da svaki put u nekoliko sati shvatite koliko je glupo i pomisliti na riječ koja počinje sa M. Prije nego što što izađete ili spustite slušalicu, recite mu to…

8. Oprostite nam. Mi smo slomljene.

Ponekad se to pokazuje više nego uobičajeno. Kada je naš otac napustio ovaj svijet, sa sobom je ponio i dio naše duše i srca. Ponekad, dođe osjećaj kao da se ti djelići ponovo spajaju, ali ponekad je osjećaj kao da se sve razbija u krhotine. Ponekad, kada se čini da nismo sve svoje, molimo Vas da nas razumijete. Gubitak nekoga tako važnog mijenja osobu. Proces zacjeljivanja rana je spor i osjetljiv. Oprostite nam, molimo Vas.

9. Mi smo ovdje za vas, također.

Kada taj tužni dan dođe i kada vi izgubite svog roditelja, mi smo tu za vas. Bila dan ili noć. Sijalo sunce ili padala kiša. Samo nas nazovite. Mi dobro razumijemo bol koju osjećate i želimo učiniti sve što možemo da ga olakšamo.

10. Mi smo ljubomorne na vas.

Ja to želim priznati, a vjerujem i ostale koje su u situaciji kao ja. Mi smo ljubomorne jer vi još uvijek imate oca u svom životu. Mi to ne želimo osjećati. To je toliko sebično. Ali je tako. Morate nas razumjeti, mi prolazimo kroz osjećaje kroz koje nismo prolazile prije i pokušavamo pronaći način da ih prevladamo. Ali, u dubini duše, mi smo sretne zbog vas Svaki put kada na Facebooku podijelite neki trenutak sa svojim ocem, to je nama kao još jedan šamar. Ali, ne želimo da zbog nas prestanete objavljivati takve postove, na neki način nam time pomažete da se nosimo sa gubitkom svojih očeva.

Samo zbog toga što smo mi izgubile svoga oca, to ne znači da se isto treba dogoditi svima sada – naš smiješak znači da smo sretne što vi ne osjećate bol kakvu mi osjećamo i što još uvijek možete raditi sjećanja sa prvim muškarcem koji ima vaše srce.


cure.ba

Komentari

komentara