Magazin

SKANDAL, OVO JE TEK SADA OTKRIVENO – Zbog koncerta Zdravka Čolića na Zlatiboru ubili …

Napisao admin

Prilikom ispuštanja vode iz jezera na Zlatiboru zbog koncerta Zdravka Čolića za doček 2015. godine, uništeno je blizu tona ribe, koja je, umjesto da bude dislocirana, završila u kanalizaciji!


Da je u ovom slučaju dara veća od mjere, govori i činjenica da je Čolićev nastup u novogodišnjoj noći koštao opštinu Čajetina šest miliona dinara, a da se šteta od pomora potočne pastrmke procjenjuje na dvadesetak miliona dinara.

 

Predsjednik Ribolovačkog udruženja “Zlatibor“ Nedeljko Žunić tvrdi da je svojim očima gledao kako komadi potočne pastrmke odlaze u kanalizaciju.

 

“Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam vidio kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva. Skoro sva količina potočne pastrmke, koja je nizvodno odlazila iz jezera najprije u potok, pa onda u kanalizaciju, uništena je. Nešto malo ribe, možda nekoliko procenata, koja je otišla uzvodno, a to su vrlo mali komadi, spaseno je. Ribolovci su pokušali da spasu ribu, donijeli smo i metalnu mrežu, koju je voda provalila“ objašnjava Žunić.

 

Na pitanje ko je odgovoran i na koliko se procjenjuje šteta, on je ovako odgovorio:

 

“Ne znam ja! Nemojte mene da pitate. Znam samo da je za posljednje dvije-tri godine u jezero ubačeno oko 600 kilograma potočne pastrmke, bilo je tu i većih komada, ali ne znam tačno koliko ona godišnje napreduje!“

 

Kako se nezvanično saznaje, iako još nije utvrđena zvanična šteta, procjenjuje se da bi mogla da iznosi oko 20 miliona dinara i da je iz jezera istim kanalom gdje je i kanalizacija ispušteno blizu tone potočne pastrmke.

 

Poribljavanje jezera vrši “SPDA-Ekologik“ iz Čačka. Direktor ove firme Saša Petković tvrdi da oni nisu krivi za pomor ribe.

 

“Mi smo krajem decembra dobili dopis od Komunalnog preduzeća “Zlatibor“, u nadležnosti opštine Čajetina, da se iz “tehničkih razloga“ isprazni jezero. Pošto po zakonu moramo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede da bismo premjestili ribu, mi smo im uputili zahtjev za dozvolu za translokaciju. Procedura za dobijanje dozvole traje sedam dana. Međutim, mene su pozvali iz tog komunalnog preduzeća i rekli da ne mogu da čekaju i da će već sutra doći da prazne jezero…

 

Ne znam šta da vam kažem, ali mi nismo smjeli da prebacujemo ribu bez tog odobrenja. Ne znam tačno u komad koliko smo ribe ubacili, to mogu da provjerim sutra, ali se radi o oko 6.000 komada različitih generacija. Bilo je tu ribe i od 400 grama. Što se tiče štete, ona se obračunava na osnovu pravilnika o načinu i obračunu štete koji je u skladu sa zaštitom ribljeg fonda, pa se tako jedan komad potočne pastrmke obračunava po cijeni od 2.000 do 6.000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je to“, kaže Petković.

alo

Komentari

komentara