Magazin

Priča koja vas neće ostaviti ravnodušnima – Učiteljica iz Hrvatske u suzama otkrila …

Napisao admin

“Djeca su gladna i tu se nema što skrivati. Njihovim je roditeljima teško izdvajati stotinjak kuna mjesečno kada im je `socijala` 500 kuna. Tome je tako i tu treba nešto promijeniti. Škola jednostavno ne može osigurati obroke jeftinije od pet kuna – rekao je za Glas Slavonje školski ravnatelj u belomanastirskoj OŠ dr. Franje Tuđmana Damir Mendler.


Učiteljica (Foto: Arhiva)

Prema izvještaju, škola za stotinjak kuna učenicima nudi zdravu i kvalitetnu prehranu koja uključuje pečeno meso, lignje, grah, razna variva, burek sa sirom, jogurt i sendviče. Učenici ponudu mogu upotpuniti i pekarskim proizvodima izvan školske kuhinje, no sve navedeno je za nekoliko desetaka belomanastirske djece nedostižno.

“Nemamo podataka koliko je socijalno ugroženih učenika, ali sudeći prema informacijama koje dobijem od nastavnika, pedesetak djece sigurno pripada u skupinu onih koji bi imali pravo na subvenciju za topli obrok“ – kaže Mendler, koji je ujedno i gradski vijećnik pa na sjednicama često propitkuje zašto se u proračune ne osigura subvencioniranje obroka za učenike najtežeg socijalnog statusa.

Nestvarna indiferentnost
 
“U pripremi je novi proračun, ali nisam vidio ni jednu poziciju predviđenu za subvenciju školskih toplih obroka,“ ističe Mendler, primjećujući kako je situacija i indiferentnost oko situacije gotovo nestvarna za 21. stoljeće.

Prema njegovim riječima, djeca dolaze kod svojih nastavnika i mole hranu što je jednu od učiteljica navelo da, od početka školske godine, svom učeniku svakodnevno plaća topli obrok.

“Svaki dan, kada su ostali odlazili u školski restoran, kriomice me je pitao imam li što za jesti i je li možda netko od djece izostao iz škole kako bi mogao pojesti njegov obrok. Njegovo žalosno lice nemoguće je riječima opisati, a kada je nekoliko puta ponovio isto pitanje, suze su mi krenule na oči,“ posvjedočila je učiteljica koja također misli da se u proračunu mora naći pokoja kuna za mališane.

U načelu neprihvatljiv propust, lokalna uprava namjerava dokinuti iduće godine. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, vijećnica Nevenka Kolesarić je zatražila od kolega da se odreknu vijećničkih mandata, a Šandor Juhas predložio smanjenje izdvajanja za sportske i kulturne udruge u korist gladne djece. Gradonačelnik Ivan Doboš kaže da će pokušati osigurati 20-ak huljada kuna u proračunu za iduću godinu te da nema podataka o tačnom broju socijalno ugrožene djece.

index.hr

Komentari

komentara