Magazin

Priča koja je obišla BiH – Ustala iz kolica i odigrala svadbeni ples!

Napisao admin

Kada ju je početkom 2007. godine rijetko oboljenje kičme prikovalo za bolesničku postelju, tada 19-godišnjoj Vernesi Osmanbegović bili su gotovo uništeni svi životni snovi. Bolest se razbuktala između dvije modne revije, a ova mlada Zeničanka umjesto na pistu u novim modelima, završila je na operacionim stolovima u Tuzli, Zenici, Budimpešti…


Svadba (Foto: Ekskluziva)

Poput bajke

Nekoliko operativnih zahvata i terapija uspjelo je djelimično pomoći, ali je Vernesa i dalje prikovana za kolica. Ipak, ovu mladu djevojku to nije obeshrabrilo. Redovna je na svim koncertima i programima u gradu, a kod kuće pokušava da što korisnije provodi vrijeme. Nakon tri i po godine veze sa Sarajlijom Oliverom Krištom, Vernesa je vezu krunisala brakom.

– Vjenčanje je za mene bilo poput bajke, svi naši prijatelji i porodice su bili tu, a u restoran sam ušla na svojim nogama, što je uzrokovalo mnoštvo emocija i suza. Imali smo i svoj prvi vjenčani ples. Kuma je bila moja najbolja prijateljica još od djetinjstva manekenka Ivana Kozar, a kum njen zaručnik Josip Ćosić – ispričala nam je Vernesa.

Ona je sa tad još momkom Oliverom pokrenula mali privatni biznis izrade ručno pravljenih satova, od reciklirane tvrde ljepenke, ekološki prihvatljivih materijala. Svaki sat je unikatan, radi se po narudžbi i izgleda upravo onako kako poželi naručilac. Oliver je završio Akademiju likovnih umjetnosti i kao armija mladih bez posla je, a svoje umjetničko znanje pokazuje i oslikavanjem zidova, fasada.

Nove pobjede

– Sada idemo u nove pobjede i nastavljamo s treninzima i radom kako bi što prije mogla samostalno da se krećem. Ja sam jedna jako sretna i zadovoljna osoba, borim se za ono sto želim i u to čvrsto vjerujem, imam podršku svog muža, kao i svoje porodice i prijatelja što je jako bitno da bi čovjek uspio doći do svog cilja. Ipak, bez želje i volje nema ništa – kaže ova Zeničanka.

Hronologija bolesti i oporavka

Mart 2007. Mladost za mladost – zenički glumci, pjevači za Vernesu Osmanbegović.

Mart 2007. Devetnaestogodišnja Zeničanka Vernesa Osmanbegović je operirana u klinici  IDEG.

Maj 2007. Vernesa smještena u bolničkom odijelu Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kantonalne bolnice Zenica.

Septembar 2007. Vernesa operirana u Tuzli nakon čega je pozvana na novu kontrolu u Mađarskoj.

Novembar 2007. Zenica Fashion Wekend – humanitarna revija za Vernesu.

Novembar 2007.  Dok je Vernesa bila na liječenju, dobila deložaciju iz podstanarskog statusa.

Decembar 2007.  Najavljeno dalje liječenje i rehabilitacija – ovaj put u Fojnici.

Juni 2008. Agencija Fashion i Reumal u akciji – osiguran nastavak rehabilitacije u Fojnici te na Ilidži.

Decembar 2008. – Vernesa pravi duže šetnje i pridiže se iz kreveta.

Proljeće 2011. Vernesa i Oliver počinju vezu koja se izrodila u brak.

Tokom 2011. i 2012. dvoje mladih ljudi preživljavaju vlastitim radom, praveći unikatne zidne satove.

Decembar 2012.  Još jedna humanitarna akcija za Vernesu, ovaj put Udruženja “Ljubičica“.

Septembar 2014. Vernesa i Oliver vezu krunišu brakom.

Oboljenje kičme

Tada devetnaestogodišnja Zeničanka Vernesa Osmanbegović operirana je na klinici IDEG. Ustanovljeno je teško oboljenje krvnih sudova kičme. Bh. ljekari su smatrali da se ovaj zahvat uspješno obavlja u mađarskoj klinici, koja ima kadar i opremu za postupak koji će popraviti, najvjerovatnije, urođeni diskontinuitet “napajanja“ krvnih sudova, koji nije ni mogao biti otkriven dok se stanje nije naglo pogoršalo, krajem januara 2007. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko operacija u BiH, a stanje Vernesa, uglavnom, svakodnevno popravlja vlastitim vježbama, terapijom i aktivnošću.

ekskluziva

Komentari

komentara