Magazin

Evo zašto je ovako hladno – Snijeg krajem juna!

Napisao admin

Meteoalarm je za danas objavio narančasto upozorenje za sjeverozapadna područja Hrvatske i susjedne dijelove Slovenije koje znači da grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrovima i kišom može biti opasno po život


Snijeg (Foto: Arhiva)

Istovremeno stranica Crometeo javlja da je u Istri bilo pijavica, u više dijelova Hrvatske tuče i obilnih kiša, a u Alpama u Sloveniji i Italiji dvadesetak centimetara novog snijega.

Dugo najavljivana lipanjska promjena vremena još protekle noći stigla je do sjevernog Jadrana, a zatim se u prvom dijelu ponedjeljka proširila na veći dio zemlje.

Do 11 sati pale su vrlo obilne oborine. U Velikoj Lešnici u Gorskom kotaru palo je čak 77 litara kiše po četvornom metru, u Baškoj 46, Puli 41, Samoboru 40, a u većem dijelu zemlje preko 20.

Prije fronte u Dubrovniku i Puli zabilježeni su udari juga od preko 70 km/h. Uz kišu, pljuskove i grmljavinu u Istri, Dalmaciji i dijelu unutrašnjosti bilo je i tuče.

U jutarnjim satima na moru kod Novigrada, na zapadnoj obali Istre uočeno je i nekoliko većih pijavica. Prema svjedočenju autorice fotografija iz Istre, Samanthe Smilović, jedna od njih trajala je i više od 15 minuta, ali nije prešla s mora na kopno. Promjenu vremena obilježio je izražen pad temperature zraka. Prije dolaska fronte u dijelovima zemlje zabilježena je izrazito topla noć. Primjerice, na makarskom području u 1 sat iza ponoći bilo je 29 Celzijevih stupnjeva.

Nakon prolaska fronte temperature su pale desetak stupnjeva, a najviše je zahladilo u središnjoj Hrvatskoj i Dalmatinskoj zagori gdje se temperatura spustila na samo 14 Celzijevih stupnjeva.

Ista ciklona koja djeluje na vrijeme u Hrvatskoj, protekle je noći u Alpama donijela snijeg. Snježna granica se ponegdje spustila na samo 1.800 metara nadmorske visine. Talijanska skijališta jutros su osvanula ispod 20 centimetara novoga snijega. Snijeg je pao i na Kredarici u Sloveniji. Ujutro je visina snijega iznosila 100 centimetara, a palo je 10 centimetara novoga snijega!

Tijekom poslijepodneva vrijeme će se sa zapada postupno smiriti tako da će samo mjestimično još biti manjih grmljavinskih nestabilnosti.

tportal

Komentari

komentara