Magazin

Kakva kamuflaža – Ako uspijete na ovoj fotografiji pronaći leoparda, vi ste genije!

Napisao admin

Leopardi su životinje koje imaju nevjerovatnu moć skrivanja, pa se upravo zbog te vještine često nastanjuju u blizini naseljenih mjesta u kojima nerijetko nalaze svoje žrtve


(Foto: Telegraf)

Leopardi su jedni od najsmrtonosnijih predatora u Indiji zahvaljujući nevjerovatnoj sposobnosti da se uklope u okolinu, prije no što napadnu žrtve. Ova fotografija upravo je dokaz njihove vještine kamufliranja, s obzirom da će malo ko uspjeti da zapazi životinju, dok se dobro ne zagleda u sliku.

Stručnjak za ove životinje Adam Benister proveo je nekoliko mjeseci u Indiji i pratio živote 21 leoparda u okviru istraživačkog projekta u jednom kampu u Radžastanu. On je otkrio da se ovi predatori često kreću u blizini naseljenih mesta, a razlog tome je upravo njihova vještina skrivanja.

– Radio sam sa divljim mačkama na tri kontinenta, čak sam imao prilike i da vidim konflikte među životinjama i ljudima, ali ova oblast u Indiji je zaista specifična s obzirom da ljudi i leopardi koegzistiraju bez incidenata – izjavio je Benister.

telegraf.rs

Komentari

komentara