Magazin

Privilegije za nježniji spol – 5 privilegija koje imaju samo žene!

Napisao admin

Nekada su pantalone bile odjevni komad su mogli da nose samo muškarci, ali nježniji pol se izborio se za to da žena u pantalonama bude društveno prihvatljiva pojava.


Žene (Foto: Cure.ba)

Društveno prihvatljivo ponašanje određeno je društvenim pravilima i normama u kojima često vladaju dvostruki standardi kad je riječ o tome kako se u javnosti mogu ponašati žene, a kako muškarci.

1. Žene mogu da nose mušku odjeću

Nekada su pantalone bile odjevni komad su mogli da nose samo muškarci, ali nježniji pol se izborio se za to da žena u pantalonama bude društveno prihvatljiva pojava. Ista je stvar sa ženskim cipelama koje podsjećaju na muške, mogu čak i da nose košulju ili sako svoje jače polovine na posao.

2. Žena može drugoj ženi da kaže da je seksi

Ženama je dozvoljeno da međusobno dijele komplimente, pa apsolutno nije neobično kad jedna žena kaže drugoj da joj super stoji haljina, da je lijepa, zgodna, seksi ili slatka.

3. Žene mogu da plešu zajedno

Vidjeti dvije ili više žena kako zajedno plešu najnormalnija je stvar, ali vidjeti dvojicu ili više muškaraca kako se zajedno predaju ritmu na plesnom podijumu, a da među njima nema ni jedna žena, može biti meta predrasuda.

4. Žene mogu da nazivaju muškarce pogrdnim imenima

Ako žena kaže “svi muškarci su gadovi” niko neće ni trepnuti, šta više imaće podršku u tome, dok će muškarac koji kaže “sve žene su pokvarene” odmah biti proglašen seksistom. Da naglasimo, ni jedna od ove dvije tvrdnje nije tačna, niti bi trebalo da bude društveno prihvatljiva, ali u zapadnjačkoj kulturi ženama je dopušteno da uvrijede muški pol, dok je suprotna situacija društveno neprihvatljiva.

5. Žene mogu da nose šminku

Mnogi muškarci nemaju ni želju da nose šminku, ali to bi se možda promijenilo kada bi postalo društveno prihvatljivo. Šminka ženama služi da izgledaju još privlačnije i ženstvenije, ali i da prekriju nedostatke zbog čega bi i muškarcima ponekad dobro došla.

zadovoljna.hr

Komentari

komentara