Magazin

Par kreativnih načina – Očistite svoj nakit kao profesionalci

Napisao admin

Imate li kod kuće nakit koji niste nikada očistili nemojte se sramiti to priznati. Niste jedini. Možda ste naprosto bili lijeni odnijeti zlataru dragocjenosti na čišćenje. No, jeste li znali da i sami možete očistiti nakit poput profesionalca?


Nakit (Foto: arhiva)

Donosimo vam nekoliko kreativnih trikova kojima ćete očistiti narukvice, ogrlice i prstenje stvarima koje već zasigurno imate u svojoj kuhinji.

Pivo za zlato

Zlatninu možete ispolirati pivom, samo pazite da nema dragocjenog kamenčića. Svijetlim pivom natopite mekanu krpicu i trljajte zlatninu. Potom obrišite čistom i suvom krpom.

Bijelo sirće za srebro

Srebrni nakit potopite u mješavinu pola šoljice bijelog sirćeta i 2 kašike sode bikarbone. Ostavite dva do tri sata. Isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Napomena: ovo vrijedi samo za čisto srebro. Stoga prije nego se bacite na posao provjerite od čega je izrađen nakit.

Kečap za sjajnije srebro

Imate li srebrni nakit koji je potamnio, kiselina iz kečapa će to popraviti. Radi li se o glatkim komadima nakita jednostavno ga potopite u kečap na nekoliko minuta, a potom obrišite. Ukoliko je riječ o nakitu s izrađenim detaljima, kečap stavite na staru četkicu za zube i istrljate nakit tako da četkica uđe u svaki kutak i naposlijetku isperite vodom.

Gazirana voda za drago kamenje

Ukoliko ste jedna od sretnica koja posjeduje dijamante, rubine, safire, smaragde ili nešto slično u svojoj zbirci nakita, ovo je za vas. Ulijte u čašu gaziranu vodu, stavite u nju svoje drago kamenje i jednostavno ostavite da odstoji preko noći.

Votka za kristale

Zbog korozivnih svojstava votka je vrlo efikasna za čišćenje kristala i stakla. Ova tehnika je vrlo efikasna, naročito zato što jednako djeluje kako na prave tako i na vještačke kamenčiće. Ubrus namočite u votku, obrišite kamen u prstenu i to je to.

magazin.hr

Komentari

komentara