Magazin

Račun izazvao buru u medijima – Objasnili zašto cappuccino košta 8 KM

Napisao admin

Vlasnik kafića na Stradunu u kojem je izdan račun čiji je faksimil izazvao buru u medijima zbog visokih cijena pića, plaća 13. 000 KM (50 hiljada kuna) najma mjesečno.


Račun (foto: slobodna dalmacija)

U srijedu je većina internetskih portala objavila faksimil računa iz jednog od kafića na dubrovačkom Stradunu. Ukratko, cappuccino 8 KM (31 kunu), ili 4 eura i 20 centa, Coca-Cola 33 kune, ili 4 eura i 40 centa, Sprite isto toliko, dva velika macchiata 52 kune, gazirana voda 28 kuna, a sveukupno 46 KM(177 kuna), ili 23 eura i 60 centa.

Što bi se tek dogodilo da je PDV ostao na 25 posto? Kolike bi onda bile cijene? Tako je još jednom potaknuto pitanje jesu li cijene u dubrovačkim ugostiteljskim objektima previsoke.

“Iskreno, malo sam iznenađena cijenama u vašim ugostiteljskim objektima, posebno na Stradunu. U najboljim kafićima u Berlinu, odakle dolazim, može se popiti kafa za 2,7 eura dok sam je ovdje platila puno više”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Sabine Bauer, mlada turistica koja je upravo doputovala u Dubrovnik, gdje će ove godine provesti godišnji odmor.

Mladi gost iz Londona Peter Jones, komentirajući cijene u dubrovačkim kafićima, kaže da one nisu visoke i da Dubrovnik nije skup grad. Kafa u Londonu na boljoj poziciji košta oko 10 KM (40 kuna).

“To je srce grada i svaki gost zna da je na takvim mjestima skupo. Sigurno nije jeftinije na Trgu sv. Marka u Veneciji pa zašto bi bilo i u Dubrovniku”, kaže gost iz Londona.

I dok su mišljenja o cijenama u ugostiteljskim objektima u središtu Dubrovnika podijeljena, treba svakako napomenuti da su cijene najma poslovnih prostora na Stradunu iznimno visoke, vjerojatno najviše u Hrvatskoj.

Ugostiteljski objekt u kojem je izdan račun koji je izazvao buru, plaća 50 hiljada kuna najma mjesečno, ali je ta obveza cijelogodišnja svih 12 mjeseci – godišnja cijena najma je 600 hiljada kuna. Prava sezona na Stradunu traje svega nekoliko mjeseci.

Slobodna Dalmacija

Komentari

komentara