Magazin

Nezapamćen skandal? – Tuzla u šoku: Cecine pjesme posvećene Arkanu nasred Gradskog trga!?

Napisao admin

Preksinoćni performans Dramskog studija Pozorišta mladih Tuzla pod naslovom Imitacija balkanskih “zvijezda” izazvala je velike polemike u Gradu na zrnu soli, ali i šire. Javilo nam se više čitalaca koji su zatražili da pišemo o onome što je po njihovim riječima – nezapamćen skandal. Ali, ima i drugačijih mišljenja, da su u pitanju umjetničke slobode i da je ova izvedba “upravo ono što nam je trebalo…”


Ceca Ražnatović (Foto: smedia)

Ukratko, performans je bio neka vrsta izrugivanja trenutno popularnim pjevačima, ali mnogi misle da je to urađeno na krajnje neprimjeren način. Jedan ogorčeni Tuzlak (ime i prezime poznato redakciji) piše:

– 11. juli bio je dan žalosti povodom genocida u Srebrenici u kojem su mnogi, osim žalosti i iskazivanja tuge i boli, osuđivali i Cecu te apelovali da se u Bosni i Hercegovini čak javno zabrani slušanje pjesama Arkanove udovice. A onda, samo nakon dva dana, zamislite, koncert uživo u Tuzli. Ne šalim se, dio Cecinog koncerta uživo sa scenografijom (Tigar – Arkanov znak još iz ratnih dana) postavljen je na otvorenu scenu na Trgu Slobode u Tuzli pred samo vrijeme iftara, na samo 200-tinjak metara od Gradske džamije – piše taj čitalac.

Pozorište mladih Tuzle na čelu sa režiserom Adnanom Mujkićem u subotu je na Zrgu Slobode u Tuzli izvelo performans imitacija u kojem su momci i djevojke jedni iza drugih izvodili (imitirali) pjevače i pjevačice.

– Oni su zapravo promovisali kič muziku koju je preko velikih zvučnika čula cijela Tuzla  Osim toga izgleda da se Tuzlacima i Tuzlankama, a njih barem 200-tinjak je aplaudiralo ovoj izvedbi, činilo prikladnim da izvođači među kojima je bilo i još ne punoljetne djece budu obučena u korzete, grudnjake, mini suknje te da ”vrte” svojim tijelima i u tekstu pjevaju ”kakva guza”, ” pali me, pa me onda povali”, ”svaka kaže bičuj me” te dok traju taktovi najvećeg kiča i šunda jedni druge a i sami se dodiruju po intimnim djelovima tijela. Neki od prolaznika koji su djeci poklopili uši i oni koji su krenuli u obližnju džamiju pitali su se ko je sve to dozvolio i da li Tuzla prelazi granice kulture i umjetnosti? – piše čitalac.

Razvila su se naravno, i polemike na Internetu:

– Kakav je ovo bal transeksualaca, klošari bolesni. Uništavate grad, uništavate kulturu njegovih građana, uništavate moral kod djece i omladine, čemu sve ovo vodi i to samo nekoliko metara od džamije i još u mjesecu Ramazanu. Svake godine opština dozvoli neku glupost za Ramazan i uvijek udara na emocije onih koji poste. U ostalim mjesecima Tuzla mrtva, kome se inatite seljačine… A i vi sa dramskih umjetnosti baš ste bezidejni, i onda vam krivo što vas niko ne posjećuje po pozorištima, ne bi me čudilo da od Hasanaginice napravite striptizetu, šatro glumci – jedan je od komentara ogorčenih građana.

Jedan drugi kaže da je riječ o “čistom promašaju” i da imitiranje šunda i kiča zapravo može biti dobra reklama za omladinu da nastavi gledati smeće.

– Autor, režiser mora da pazi na svaku izvedbu. Recimo evo baš ova Cecina pjesma je posvećena Arkanu, ”Grome moj” i to je javno rekla i kao sad u Tuzli grmi sve od toga, fuj fuj fuj – glasi još jedan od negativnih komentara.

Pozitivni komentari su mnogo rjeđi, ipak izdvajamo jedan:

– Hahaha, e pa cilj ovoga je bilo pokazati na šta se svi vi danas “ložite” i kako to izgleda, a ti koji prozivaš “šatro” glumce – oni su upravo pokazali kako zapravo izgledaju tzv. današnje zvijezde… A vi vjerujem klanjate svaki dan i ne pijete (čast onima koji se pridržavaju) pa se ne sjetite samo za Ramazan biti vjernici i pametovati o tome kako se tko ponaša… Haos.

Ako želite, video zapis nastupa možete pogledati na sljedećem LINKU.

doznajemo

Komentari

komentara