Magazin

Od danas na snazi nova odluka Kriznog štaba: Šta je sve dozvoljeno

Napisao H. H.

Nije obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom ukoliko se poštuje distanca od dva metra

Od danas se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a kojom nije obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom ukoliko se poštuje distanca od dva metra.

Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru – samo sjedeća mjesta, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, prenosi “Avaz“.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljena je upotreba i konzumiranje nargila, uz obaveznu promjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama.

Dozvoljavaju se javna okupljanja na određenom prostoru i vremenu. Ovom odlukom dozvoljeno je okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom.

Dozvoljen je rad svim poslovnim subjektima uz praćenje specifičnih preporuka rada kojima se reguliše sigurnost radnika i klijenata.

Sve zdravstvene ustanove, bez obzira na vlasništvo, obavezno se moraju pridržavati mjera prevencije i kontrole infekcija, uz praćenje svih mjera sigurnosti.

Omogućeno je održavanje sportskih takmičenja na otvorenom bez prisustva publike.

Svim štićenicima ustanova socijalne zaštite, kazneno-popravnih i staračkih domova omogućen je izlazak iz kruga ustanova uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Omogućava se premještanje osoba iz socijalnih ustanova te iz bolnica u socijalne ustanove uz kriterij da se u tim slučajevima takvim osobama određeni period mora osigurati samoizolacija.

I dalje je zabranjen rad osnovnim i srednjim školama, sa iznimkom održavanja praktičnih vježbi.

Omogućava se normalan upis u osnovne, srednje škole i na fakultete uz obavezno poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Građanima se preporučuje da ne putuju u inozemstvo bez potrebe, kao što je godišnji odmor.

Komentari

komentara