Magazin

Promjena vjere – Sinan Sakić prešao u budizam, Lepa Brena u pravoslavlje

Napisao admin

Prelazak u drugu religiju nije novost u svjetskom jet-setu, ali su i pojedine javne ličnosti iz regiona odlučile promjene vjeru, poput Sinana Sakića, Lepe Brene i Dunje Ilić, piše Telegraf.


Lepa Brena (foto: cure.ba)

Bivši košarkaš Crvene zvezde Omar Abdul Thomas također je od onih koji je promijenio vjeru. On je iz islama prešao u pravoslavlje.

– Žena je prva koja mi je ukazala na ljepotu pravoslavlja, a vremenom sam pronašao mir koji sam dugo tražio. Svećenik u Libanonu mi je govorio da u Srbiji postoji puno crkava i manastira koji su pravi raj na zemlji – rekao je tada Omar Tomas.

Najviše bure u posljednje vrijeme oko prelaska u drugu vjeru izazvala je pjevačica Dunja Ilić koja je prešla u islam i slavila Bajram zajedno s dečkom u Sarajevu.

Dok jedni tvrde da je to uradila iz ljubavi i kako bi se riješila poroka, ona kaže da je u islamu prepoznala ljepotu koju nije našla u pravoslavlju.

Najčuveniji boksač svih vremena za koga mnogi tvrde i da je najveća sportska zvijezda XX stoljeća, Muhamed Ali, u historiju je ušao zahvaljujući nevjerojatnoj tehnici boksa i njenim rezultatima, ali i kao ličnost koja je javno priznala da je prešla u islam i postala njegov veliki propagator .

Rođen kao Cassius Clay i odgajan u kršćanskom duhu, talentirani bokser je jednom prilikom u Harlemu čuo propovijed nekog od sljedbenika Elijaha Muhameda, a on mu je kasnije dao ime Muhamed Ali.

Njegovim stopama krenuo je i Mike Tyson, još jedna boksačka legenda. On je prešao u islam tokom izdržavanja zatvorske kazne od 1992. do 1995.godine. jegov drugo ime je Malik Abdul Aziz.

Holivudski superstar Tom Cruise najpoznatiji je sljedbenik i glasnogovornik scijentologije, a zanimljivo je da je njegova majka bila katolik i da je on jedno vrijeme ozbiljno želio postati svećenik, ali ga je gluma odvukla na drugu stranu.

Na spisku poznatih scijentologa su i Dustin Hoffman, John Travolta, Kelly Preston, Oliver Stone, Larry King, Lisa Marie Presley, Juliette Lewis, Jason Lee…

Glumica Julia Roberts izjavila je da je cijela njena obitelj prihvatila hinduizam poslije filma “Jedi, moli, voli” u kome je igrala glavnu ulogu, a njen kolega Richard Gere se još u svojim dvadesetim godina zainteresirao za budizam, iako je odgajan je u duhu Metodističke crkve.

telegraf

Komentari

komentara