Magazin

Ljeto u Evropi: PAKLENE VRUĆINE I RAZORNE OLUJE

Napisao H. H.

Pred nama je ljeto sa opasnim toplotnim talasima, dugim sušnim periodima i vremenskim nepogodama, objavio je meterološki servis “AccuWeather” u svojoj dugoročnoj prognozi za cijelu Evropu.

Dok će suvo i vrelo vrijeme dominirati većim dijelom Evrope, Balkanskom poluostrvu prijete nevremena sa grmljavinom. Iako region neće biti imun na toplotne talase, ekstremne vreline će biti ograničene na određene oblasti.

Nepogode sa grmljavinom sa Mediterana i istočne Evrope će ugroziti oblast od Grčke do Srbije, Rumuniju i Bugarsku. Grmljavine će se pretežno nastupati u popodnevnim i večernjim satima, uz povećan rizik od olujnog vjetra, grada i bujica. Oluje će se često širiti ka zapadu, donoseći olujno vrijeme u Italiju, piše “Blic“.

Pirinejsko poluostrvo će biti pogođeno rastućim vrućinama uz vrlo malo padavina već od juna. Oblast od Portugala i Španije do Mađarske i Poljske će biti pogođena dugim toplotnim talasima. Paklene vrućine će početi u junu i trajaće duže nego prošlog ljeta kada su rekordne temperature zabilježene u Portugalu, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj i na Skandinavskom poluostrvu. Čak i kada toplotni talas splasne, temperature će se kratko zadržati oko normale prije nego što ponovo dostignu opasne visine.

Intenzivne vrućine i dugi sušni periodi povećaće rizik od požara u većini zapadne i centralne Evrope. Najugroženija će biti područja između sjevernog Portugala i sjeverne Španije, kao i od Alpa do Njemačke i Češke.

Toplotni udar u unutrašnjosti Evrope

Suvo i sunčano vrijeme će dominirati u Irskoj, južnom dijelu Velike Britanije i sjevernoj Francuskoj. Kratki toplotni talasi će trajati oko tri dana prije nego što hladniji vjetar donese osvježenje. Temperature će uglavnom biti iznad prosjeka od juna do avgusta, ali će najjači toplotni udar pogoditi unutrašnjost Evrope.

Kako ljeto odmiče, suho vrijeme sa povišenim temperaturama uz veliku količinu dnevnog sunca mogu dovesi do suša koje bi oštetile usjeve.

Za razliku od prošlog ljeta kada ja bila pogođena ekstremnim temperaturama i požarima, Skandinavija će u narednim mjesecima moći da očekuje tipičnije vrijeme za to doba godine. Paklene vrućine će zaobići i istočnu Evropu, mada bi temperature mogle da dostignu i 38 stepeni sredinom ljeta.

Oblast od južne Litvanije do zapadne Ukrajine ima najviše šanse da bude pogođena velikim vrućinama, dok se oluje sa grmljavinom mogu povremeno očekivati u južnoj Belorusiji, Ukrajini i Moldaviji.

Komentari

komentara