Magazin

Kakvo pamćenje imaju mačke?

Napisao H. H.

Često kažemo za nekoga ko ima dobro pamćenje da pamti kao slon. Slonovi su poznati po odličnom pamćenju, a da li znate koliko dobro pamte mačke?

Mačke su, kao i psi, odlične u pamćenju onih detalja koji su bili od značaja za preživljavanje njihovih predaka tokom duge evolucije. Na primjer, kako navodi Majkl Delgado, doktorand na Univerzitetu Kalifornije i konsultant za ponašanje mačaka, mačke imaju odličnu memoriju kad je riječ o stvarima povezanim s lovom.

U dva eksperimenta pokazalo se da je oko pedeset mačaka bilo sposobno da zapamti koje činije su sadržale hranu, čak i kad su prethodno provele 15 minuta van prostorije sa činijama. Druga studija, objavljena 2008. godine, pokazala je da su mačke takođe dobre s prostornom memorijom. U toj studiji od mačaka se očekivalo da zapamte iz kojih činija su već jele.

Međutim, pokazalo se da su starije mačke pravile više grešaka od mlađih, što ukazuje da mačja memorija blijedi s godinama. Ova vrsta memorije pomaže mačkama da zapamte gdje da nađu plijen, kao i da li su već prošle određenu oblast tokom lova te noći.

Ipak, mačja radna memorija pokazala se kao iznenađujuće kratkoročna, posebno kad sjećanja ne uključuju hranu. U jednom eksperimetu iz 2006. godine 24 mačke gledale su kako eksperimentator sakriva predmet u jednu od četiri kutije. Mačke su morale da čekaju 0, 10, 30 ili 60 sekundi prije nego što im je dozvoljeno da potraže sakriveni predmet.

Poslije 30 sekundi većina mačaka počela bi da ima problem s pronalaženjem skrivenih predmeta. Delgado objašnjava da rezultat nije iznenađujući. Ako mačka juri miša u divljini, i on se sakrije iza nečega, šanse su male da će tamo biti i minut kasnije. Ako je nestao iz vida, vjerovatno ga više nema, piše “Pet magazin“.

Komentari

komentara