Magazin

ISPOVIJEST ZA NEW YORK TIMES – Angelina Jolie progovorila o dvostrukoj mastektomiji kojoj se podvrgnula

Napisao admin

Jedna od najpoznatijih svjetskih glumica, Angelina Jolie, u kolumni za New York Times prvi je put javno progovorila o dvostrukoj mastektomiji kojoj se podvrgnula nakon što je doznala da nosi gen zbog kojeg postoje veće šanse da će oboljeti od raka dojke ili raka jajnika.


Angelina Jolie (foto:arhiva)

U svojoj je kolumni napisala: “Liječnici su procijenili da imam 87 posto šanse da obolim od raka dojke i 50 posto rizika da ću oboljeti od raka jajnika. Nakon što sam doznala da je ovo moja realnost, odlučila sam se za preventivnu dvostruku mastektomiju. Započela sam s grudima, budući da je rizik od raka dojke veći od rizika od raka jajnika, a i operacija je kompleksnija”.

Angelina Jolie napisala je kako se za ovu kolumnu odlučila potaknuta željom da svojim primjerom inspiriše i informiše druge žene.

“Pišem ovo u nadi da će i druge žene imati neke koristi od mog iskustva. Rak je riječ koja još uvijek izaziva strah i duboki osjećaj bespomoćnosti. Ali danas je moguće testovima provjeriti jeste li skloni raku dojke ili jajnika i pravovremeno reagovati.

Angelina je svoj tekst završila informacijom da su njeni rizici pali s 87 posto na ispod pet posto, ali uprkos teškoj odluci, zahvalna je partneru koji ju je podržao i dodala da je to učinila zbog svoje djece, prenosi Index. 

Budući da je majku izgubila zbog iste ove bolesti, Angelina piše: “Svojoj djeci mogu reći da ne moraju strahovati od toga da će me izgubiti”.

 

Index.hr

Komentari

komentara