Magazin

Nova pravila za vozače u BiH – Morat će ponovo polagati testove ako skupe više od 7 kaznenih bodova!

Napisao admin

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić donio je Pravilnik kojim se reguliše proces organizacije predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja za osobe kojima je evidentirano sedam i više kaznenih bodova u toku jedne godine.


Automobil (foto: cure.ba)

Donošenjem ovog pravilnika okončan je ciklus izrade propisa kojima se provodi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a koje se odnose na osnovno i dodatno osposobljavanje i ispitivanje za vozače koji ne poštuju saobraćajne propise – navedeno je iz Ministarstva.

– U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih saobraćajnih udesa. Donošenjem ovog pravilnika prvi put se na jedinstven način u BiH uređuje ova oblast. Vozači kojima je roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja određeno najmanje deset kaznenih bodova na osnovu pravosnažnih sudskih rješenja morat će ponovno polagati pismeni dio ispita za vozača. Predavanju o posljedicama, koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama pristupaće vozači sa najmanje sedam kaznenih bodova. Činimo sve da u okviru svojih nadležnosti saobraćanje našim cestama učinimo sigurnijim, naglasio je ministar Hadžić nakon potpisivanja Pravilnika.
Ministar Damir Hadzic

Prema riječima ministra Hadžića, organi entiteta, kantona i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nadležni za unutrašnje poslove organizirat će i održavati predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama, a resorni organi za obrazovanje nadležni su za poslove organiziranja provjere poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Pravilnik će biti objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine početkom narednog mjeseca.

Podsjećamo, u prethodnom periodu ministar Hadžić donio je Pravilnik o osposobljavanju za vozača motornih vozila, Pravilnik o uslovima i načinu dobijanja licence i Pravilnik o načinima i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila.

doznajemo

Komentari

komentara