Magazin

Šta kriju u duši Blizanci, Vage i Vodolije

Napisao H. H.

Tema sjenke intrigirala je mnoge umjetnike, a kako može da bude destruktivna opisao je Robert L. Stivenson u popularnom klasiku “Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda”.

Sjenovita strana duše u sebi sadrži prirodne i vrlo vitalne, ali još nerazvijene potencijale. Ako je zapostavimo, može imati negativne posljedice na naš intimni, porodični i društveni život. Poput mračnog gospodina Hajda, svi nagoni i osjećanja koja čine našu sjenku najopasniji su i najrazorniji kada ih potiskujemo ili projektujemo na druge. Ipak, sjenku ne treba posmatrati doslovno kao neku zlu silu koja nas je okupirala. Ako osvjestimo postojanje neprijatnih i neželjenih nagona i osjećanja, oni će da obogate naš svjesni ego, piše “Sensa“.

Blizanci, Vaga i Vodolija, pripadnici vazdušnih znakova, u svom ličnom razvoju žele da prošire svoje znanje i upoznaju druge ljude da bi shvatili i upoznali sebe. Važno im je da imaju intelektualne podražaje, nezavisnost, priliku da uče, komuniciraju, da se bore za svoje ideale. Vole da pripadaju društvenim grupama, gdje mogu da primjene svoje znanje i djele svoje ideje s istomišljenicima. Inteligentni i snalažljivi, uvijek su zanimljivi, zabavni, originalni. Njihovu će sjenu da probudi društvena izolovanost, nepodsticajno okruženje ili skučenost i dosada.

Njihova sjenka će pokazati svoje ružno lice u ogovaranju, spletkarenju i neiskrenosti. Ponekad će zabadati nos u tuđe živote da bi se sakrili od osjećaja praznine sopstvenog života. To će im donijeti vrlo malo pravih prijatelja i puno gorčine. Druga krajnost je snobizam, osuđivanje drugih, pri čemu se čine nepristupačnim, hladnim i nezainteresovanim. Mogu da budu osorni u komunikaciji i intelektualno nadmeni, ističući svoje znanje kao štit od svake neprijatnosti. Po svaku cijenu će izbjegavati sukobe, što ih vodi u neodlučnost, prevrtljivo i oportunističko ponašanje. Premda vjeruju u plemenite ciljeve, u svakodnevnom životu mogu da budu nepošteni i vrlo površni.

Komentari

komentara