Magazin

Primijetili ste da je tako – Hrabri su, ali ovog se boji skoro svaki muškarac

Napisao admin

Primijetili ste da je tako, ali se pitate zašto se većina muškaraca boji doktora? Najčešće se radi o tome da ne žele da ih drugi smatraju slabićima ili muškarcima 'slabije građe'. Oni su rođeni da budu jači dio porodice. No, biti mačo (čitaj tvrdoglav) na duge staze skupo se plaća.


muškarac (foto:cure.ba)

I istraživanja su pokazala da će većina muškaraca vjerovatno imati nekakav strah zbog odlaska liječniku. Neki od njih bi rekli da to i nije strah, nego drugačiji pristup kad je u pitanju zdravlje. No, liječnici ovaj pristup nazivaju izmotavanje. 

Žene obično odlaze kod liječnika kad osjete da se nešto zbiva u tijelu. No, muškarci često odgađaju posjet liječniku. A ovo su mogući razlozi: 

– muškarcima je fizička snaga daleko važnija nego ženama, pa su snaga i zdravlje nešto bez čega ne mogu zamisliti svoj identitet. Zbog toga ih i bolest plaši više nego što plaši žene 

– mnogi muškarci se boje suočiti s činjenicama o svom zdravstvenom stanju jer bi to moglo promijeniti način na koji sebe poimaju 

– neki muškarci misle da je odlazak doktoru gubitak vremena, a oni uvijek imaju puno posla i ne vole čekati u čekaonici 

– neki muškarci misle da liječnici samo iskorištavaju njihove slabosti 

– boje se kritika i činjenica (znaju da imaju nezdrave navike) 

– boje se dijagnoze koja bi vodila do napuštanja porodice i finansijske nestabilnosti 

To uobičajeno ponašanje možda je nekima smiješno, ali je zapravo vrlo ozbiljno jer je ovo jedan od uzroka zašto muškarci mogu imati kraći životni vijek. Komplikacije, popratni simptomi i troškovi liječenja su i zato veći jer bolest nije spriječena ili izliječena odmah nakon pojave prvih simptoma. 

Ne vole o tome pričati 

Liječnici i dalje ponavljaju da je bolje spriječiti nego liječiti, ali muškarci i dalje ignorišu ovaj koristan savjet. Živjeti u neznanju, bez dijagnoze, ne znači da bolest miruje. No, mnogi muškarci ne dijele svoje brige o zdravlju s članovima svoje porodice. Češće će sumnju zadržati za sebe. Ova tajnovitost često dovodi do razvoja ozbiljne bolesti, pa čak i smrti koja se mogla spriječiti. 

Što članovi porodice trebaju učiniti

Ako članovi porodice primijete da nešto nije u redu sa zdravljem muških članova, bilo bi pametno uvjeriti ih da hitno odu liječniku. To može spriječiti ozbiljne probleme.

Uvjerite ih nekako da nema ničeg ponižavajućeg u stanju u kojem se nalaze, da je mogući gubitak vremena i novca, čak i zbog lažnog alarma isplativiji nego moguće komplikacije. Ako ništa drugo, i vi ćete imati unutrašnji mir. Iako ovo nagovaranje može biti mučno, ako ga volite, potrudit ćete se da ode liječniku.

Magazin.hr

Komentari

komentara