Magazin

OVAJ VIKEND NEBO NAM DARUJE SPEKTAKL: Osim ‘suza sv. Lovre’, moći ćete vidjeti i Veneru, Mars, Saturn i Jupiter

Napisao A. K.

Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore, a obzirom da nema Mjeseca, iz Hrvatskog astronomskog saveza pozivaju građane da taj nebeski vatromet pogledaju i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza

Tijekom predstojećeg vikenda građani će moći uživati u nebeskom spektaklu meteorskog roja Perzeidi, pučki nazvanih “suze sv. Lovre”, koji će svoj maksimum doseći u noći s 12. na 13. kolovoza kada će astronomska društva Hrvatskog astronomskog saveza upriličiti organizirana motrenja teleskopima, a osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći će se pogledati i Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Aktivnosti tog meteorskog roja svake se godine događaju oko spomendana sv. Lovre, a Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine da 12. kolovoza ugase javnu rasvjetu kako bi se što bolje moglo uživati u nebeskom ugođaji.

Organizirana motrenja

Savez u priopćenju navodi i popis lokacija na kojima će biti organizirana motrenja.

Tako će u Daruvaru ona biti na Petrovu vrhu (organizator je Astronomsko društvo Kumova Slama), u Đakovu na đakovačkom Bajeru (organizira Astronomsko društvo Orion), u Čakovcu na Mađerkinom bregu (organizira Astronomsko društvo Vega), na Lošinju na Ridimutak Beach, Nerezine (organizator Astronomsko društvo “Leo Brenner”), na Petrovoj gori na platou u podnožju spomenika (organizira Astronomsko društvo Beskraj), u Splitu u Zvjezdarnici na Mosoru (organizator Zvjezdano selo Mosor) te u Višnjanu na Livadi ispred Zvjezdarnice na Tićanu (organizira Astronomsko društvo Višnjan).

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza kada se prognozira prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat. Uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora.

Od ponoći do zore je najbolje vrijeme

Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore, a obzirom da nema Mjeseca, iz Hrvatskog astronomskog saveza pozivaju građane da taj nebeski vatromet pogledaju i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza.

Preporuča se i da se motrenje vrši dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, da se ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će se tamo opaziti najmanje meteora.
Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, opažaju se golim okom ležeći na tlu,  a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide postao je popularan tek u zadnjih pedesetak godina kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.
Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

net.hr

Komentari

komentara