Magazin

Djevojka kojoj su lice spržili kiselinom imala 70 operacija

Katie Gee i Kristie Trup - Blic.rs
Napisao H. H.

Sve je počelo kao životno putovanje, ali onda se pretvorilo u noćnu moru.

Djevojka (18) iz Sjevernog Londona, volontirala je u školi u Zanzibaru kada su nju i njenu drugaricu Kristie Trup napala dvojica muškaraca na motoru.

Oni su ih polili kiselinom, a posljedice su bile katastrofalne. Kristie je spržena ruka, ali Katie Gee je prošla mnogo gore. Desna strana njenog lica i tijela bili su kompletno spaljeni, a desno uho joj je ostalo smežurano, crno i beskorisno.

Već pet godina, skoro do današnjeg dana, traje njen oporavak, koji nije bio kratkotrajno čudo, kao što fotografije i prikazuju, piše “Blic“.

Zahvaljujući tome što je imala 70 operacija – neke od njih su bili naporni dvanaestočasovni zahvati presađivanja kože – kao i naporima medicinskog osoblja, njena koža je sada potpuno glatka, a ožiljci skoro da su nevidljivi.

Tokom prve tri godine nakon napada, Katie je nosila plastičnu masku za lice i kompresiono odijelo 23 sata dnevno. Ipak, prošlog mjeseca dobila je novo desno uho, koje je urađeno baš za nju, od tkiva jednog njenog rebra.

Ove detalje ona je navela u dnevniku, koji je vodila od kada je stigla u Čelzi i Vestminstersku bolnicu, a njeni napadači nikada nisu otkriveni.

“U prvih nekoliko godina jedva sam izlazila napolje. Nisam imala povjerenja. Ljudi bi zurili i zbog toga se osjećate ružno i drugačije, kao da ste spektakl. Prošla sam veoma dug put za ovih pet godina”, kaže Katie.

U dnevniku je zapisala i da nije bilo ogledala na petom spratu bolnice u kojoj je bila smještena, kako se pacijenti kao što je ona ne bi uznemirili onoga što bi vidjeli. Na desno oko nije mogla da gleda, ali je lijevim na prednjoj kameri telefona gledala ko je postala, želeći da bude svjesna koliko je loše bilo njeno stanje.

“Uzimali su kožu od donora bijele i crne puti te od Azijata, čuvali su je u posebnoj banci kože, a meni su davali koktele injekcija koje su nevjerovatno boljele. One su mi pomogle da moje tijelo ne odbaci presađenu kožu”, kaže Katie.

Ona je objašnjavala da je u bolnici morala da se naliva čokoladnim proteinskim šejkom, kao i da unosi velike količine hrane, čak i preko 5000 kalorija, jer se tijelo borilo i bilo slabo, pa je moralo da se nadoknadi sve izgubljeno u organizmu. Sada je ipak dobro i spremna je za život.

“Zahvaljujući izuzetnom medicinskom timu, osjećam se nevjerovatno pozitivno i radujem se vraćanju u normalan život. Za mene je sada normalno više nego uzbudljivo”, kaže Katie Gee.

Gepostet von Katie Gee am Dienstag, 17. Oktober 2017

Komentari

komentara