Magazin

Rade Šerbedžija: Snimao sam filmove koje nisam želio

Napisao H. H.

Proslavljenom glumcu Radetu Šerbedžiji na Paliću je uručena nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu u okviru 25. Festivala evropskog filma.

“Subotica je za mene najznačajniji grad. Dva su velika razloga za to. Prvi je što sam kao čovjek koji se bavi umjetnošću, filmom i pozorištem dosegao u Subotici sam vrhunac u sazrjevanju svoje glumačke ličnosti. U toj pitomoj prirodi bila je posebna energija. Drugi razlog je moja Lenka, koju sam tu upoznao, sa kojom imam troje djece i čitav život”. rekao je glumac na konferenciji za medije.

On se osvrnuo na vrijeme bivše Jugoslavije i rekao da je snimano i previše filmova, a da mnoge stvari nije trebalo snimiti, piše “Express“.

“Jedino je Bekim Fehmiu napravio svjetski uspjeh, pa su agenti kreirali njegov ritam snimanja. Svi mi ostali snimali smo mnogo, i kasnije kada sam otišao u svijet i bez obzira na to što sam odmah snimio dva velika filma “Prije kiše” i “Svetac”, opet sam bio u poziciji da nisam mogao da odbijem da snimam filmove koje nisam želio”, priznao je Rade.

Šerbedžija priznaje da ne gleda filmove, a rijetko i pozorišne predstave.

“Ja više volim život, da živim pravi život, da igram fudbal, volim kafane, volim da ludujem i družim se, a film se dogodi”, priznao je glumac.

On je sinoć u Narodnom pozorištu u Subotici održao koncert, ali kaže da su pjevanje i poezija njegov hobi koji je postao više od toga.

Komentari

komentara