Magazin

Recept za domaće ulje za sunčanje od tri sastojka

Napisao H. H.

Donosimo vam najjednostavniji recept za ulje za sunčanje koje možete napraviti sami, a koji u sebi objedinjuje tri dragocjena sastojka za kožu.

Ovo “uradi sam” ulje za sunčanje zapravo je macerat, pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko pet, preporučuje se koristiti ga kad je koža već dobila boju odnosno kada je sunce slabije.

Koža namazana maceratom koji se pravi od zelenih oraha, šargarepe i maslinovog ulja bit će mekana, nahranjena i zaštićena, piše “Stvar ukusa“.

Mrkva je puna beta-karotena, jakog antioksidansa koji štiti kožu od UV zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetskog koji se upotrebljava u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, takođe jakim antioksidansom koji je neophodan za zdravu i lijepu kožu i sadrži izrazito zdrave masnoće, zbog čega djeluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca, pa vrlo blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba da odstoji mjesec dana, preporučujemo da ga napravite što prije kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:

  • 6 zelenih oraha
  • jedna veća ili dvije manje svježe mrkve
  • maslinovo ulje

Postupak:

Orahe otvorite i stavite u staklenu teglu.

Naribajte mrkvu i zalijte sve maslinovim uljem.

Teglu ostavite da odstoji na suncu oko tri sedmice pa je povremeno protresite.

Kada prođu tri sedmice macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Savjet: Možete upotrijebiti i orahe koji su već malo sazreli odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mjestu, moći ćete ga koristiti i sljedeće godine.

Komentari

komentara