Magazin

DOKTORI MISLILI DA JE PIJANA: STUDENTICA PREŽIVJELA 7 MOŽDANIH UDARA ZA 24 SATA, JEDVA PREŽIVJELA

Napisao H. H.

Studentkinja Luna Jarvis (20) navodno je pretrpjela više od sedam moždanih udara u samo 24 sata. Dugo je trebalo da uvjeri i profesore i doktore šta joj se dogodilo. Svi su joj rekli kako je premlada za tako nešto, a doktori su čak pomislili da je pijana.

Bilo je to jedne noći u dok je Luna, studentica filma i medija, bila s društvom. Kaže kako je odjednom osjetila da joj lijeva strana lica trni, a to se ponovilo još nekoliko puta sljedećeg dana. Pozlilo joj je kod kuće i hitno je prebačena u bolnicu, gdje su doktori pomislili da je pijana. Tek je nakon nekoliko pretraga otkriveno da je djevojka imala moždani udar, prenosi Mirror.

– Pokušala sam da otvorim usta, ali nije išlo. Moje lice nije radilo, mozak mi je prekrio dim kao da odumire. To me poslalo u visine poput zmaja što ga djeca puštaju. Bilo je zastrašujuće. Sve je počelo ujutru i odmah sam skoknula do doktora na fakultetu da vidim je li sve u redu. On tada nije primijetio ništa čudno pa sam se ponašala normalno. Toliki su mi ljudi govorili da sam dobro, pa nisam imala ni izbora -, ispričala je mlada Britanka.

Međutim, ubrzo su se simptomi vratili i pozvala je Hitnu pomoć.

– Kad su me pregledali, rekli su da ne nalaze ništa abnormalno te da je u mojim godinama nemoguće imati moždani udar -, rekla je Luna, za koju su isprva mislili da je pijana sve dok se nije onesvijestila. Kad se probudila, pored njenog kreveta je stajao prijatelj i nešto joj je govorio, ali ona nije mogla da ga razumije.

– Dok sam bila u nesvijesti, otkrili su da sam imala još jedan moždani udar pa su me priključili intravenozno. Poslije sam saznala da me drug držao pri svijesti i da sam mogla da umrem. Pripremili su operacijsku salu za slučaj da se stanje pogorša, ali jezivo je bilo to što su prognozirali da su mi šanse 50 posto za preživljavanje -, kazala je medijima.

Doktori su objasnili da je Luna pretrpjela ishemijski moždani udar, koji nastupa kad u mozgu nestane kiseonika i ostalih hranjivih materija. Uzrok može biti pušenje, visoki krvni pritisak, visoke vrijednosti holesterola, dijabetes ili ekscesivan unos alkohola. Lunin mozak danas funkcionira na 80 posto i uzimaće lijekove doživotno. Ipak, trudi se da živi normalno i ne odustaje od fakulteta., prenosi “Hayat“.

Komentari

komentara