Magazin

Otkrivamo – Tajne ženskog mozga

Napisao admin

Oduvijek se znalo da žene prave bolje kolače, no sada su naučna istraživanja potvrdila da nadmašujemo muškarce i u vještinama u kojima su oni dugo vremena bili bolji!


Žena (Foto: Cure.ba)

1. SIGURNIJI SMO VOZAČI! Stara izreka o ženama – vozačima pada u vodu! Istraživanja su pokazala da žene imaju 77 posto manje saobraćajnih nesreća od muškaraca, koji su dvostruko agresivniji za volanom, prekoračuju brzinu, sijeku trake i rado prolaze kroz crveno.

2. ZNAMO S NOVCEM! Devetogodišnja studija pokazuje  da investicioni fondovi na čijem su čelu žene prevazilaze za gotovo 100 posto one koje vode muškarci. Žene na berzi vještije trguju akcijama i bolje su u financijskim poslovima. Jači spol često rizikuje veliki novac u nadi da će mu se vratiti još veći. Žene rizikuju, ali ne pretjerano.

3. RADIMO NA VIŠE RAZBOJA! Žene spretnije obavljaju više poslova istovremeno i manje griješe kad uporedo rade dva. Corpus colosum koji povezuje dvije hemisfere mozga kod njih je za 40 procenata deblji što im omogućava da odjednom primaju više informacija. Još neko objašnjenje? Između kuće, djece i posla, navježbale smo se mi na svim razbojima!

4. IMAMO BOLJU MEMORIJU! Čudite se što vaš muž ne pamti godišnjicu? Studije pokazuju da su žene sposobnije za memorisanje imena, riječi, brojeva i događaja. Muškarci imaju bolju prostornu memoriju, pa lakše pamte pravce kretanja. Pitanje evolucije! Gospoda su pamtila samo put u šumu i iz šume gdje su tražili plijen, a dame brinule o kući i hiljadu drugih detalja.

5. LAKŠE SE NOSIMO SA STRESOM! Kad šef muškarca izriba na poslu, ovaj bi najradije pobjegao u mišiju rupu. Žene traže podršku prijatelja što je neupredivo zdraviji izbor. Iako obje reakcije podstiču lučenje hormona oksitocina, kod žena je on kombinovan s estrogenom (djeluje smirujuće) dok se kod muškaraca miješa sa testosteronom (briše pozitivna dejstva).

ljepota.ba

Komentari

komentara