Magazin Poslovni kutak Video

"Sulejman VeličanstvenI" – Pogledajte dramatičan kraj Ibrahim-paše! (VIDEO)

Napisao admin

Pogledajte kako je Sulejman pogubio svog omiljenog vezira Ibrahima.


Ibrahim paša (foto: tportal)

Padu voljenog Sulejmanovog velikog vezira najviše su pridonijeli sukobi sa sultanijom Hurem i prevelike osobne ambicije. Sa sultanijom Hurem bio je u dugogodišnjim lošim odnosima. Razlog njihova sukoba bio je taj što je Ibrahim podržavao najstarijeg sultanovog sina Mustafu (koji je bio sin Sulejmanove prve žene Mahidevran), a Hurem je vidjela nekog od svojih sinova kao budućeg sultana.

Sulejmanu se zamjerio tokom rata sa Safavidima, gospodarima Perzije. To je bio prvi Sulejmanov pohod na istok, 1533. sultan je opet imenovao Ibrahima za seraskera (vrhovnog zapovjednika vojske). Poslije toga su se javile glasine da je Ibrahim-paša pripremao zavjeru protiv sultana. Sultan je došao na ratište 1534. gdje je s Ibrahimom zauzeo Bagdad. Do sultana je dospjelo pismo pisano Ibrahimovom rukom u kojem se potpisao kao serasker-sultan. Svjestan velikih ambicija svog velikog vezira, Sulejman je (možda i na nagovor Hurem-sultanije) naredio da se Ibrahim-paša pogubi. Budući da se prethodno zakleo Ibrahimu da nikad neće stradati od njegove ruke, Sulejman je prvo morao osigurati fetvu tj. izgraditi džamiju, da se iskupi zbog prekršene prisege.

Prema pisanju Sulejmanovih biografa, najavio je fetvu sedam dana prije Ibrahimova pogubljenja i tih sedam dana je nasamo večerao s njim dajući mu tako priliku pobjeći ili čak ubiti sultana. Iako njegova pisma svjedoče da je znao što ga čeka, Ibrahim-paša nije se pokušao spasiti ostajući pokoran svom sultanu do kraja. Nađen je zadavljen u Sulejmanovim odajama 15. ožujka. 1536. pokopan je bez ikakvog obilježja u dvorištu jedne tekije u Galati.

Ibrahimov kraj u seriji ‘Sulejman Veličanstveni’ možete pogledati OVDJE.

tportal

Komentari

komentara