Magazin

Hrvatska već u problemima: Evo kada se očekuje obilan snijeg u BiH

Napisao H. H.

U BiH će narednih dana biti uglavnom oblačno vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom, te nižom temperaturom nego prethodnih dana, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Dežurni meteorolog Milica Đorđević navela je da će sutra ujutro biti oblačno vrijeme sa padavinama. Na jugu i istoku će padati kiša, a na zapadu i u brdsko-planinskim predjelima susnježica i snijeg.

“Od sredine dana padavine će slabiti i postepeno prestati na sjeveru i zapadu, a na jugu i jugoistoku će i dalje padati slaba kiša. Na planinama na istoku slab snijeg. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do tri, a najviša dnevna od dva do osam stepeni Celzijusovih”, rekla je Đorđevićeva.

U petak, 9. februara, jutro će biti oblačno i hladnije uz provijavanje slabog snijega ponegdje, dok se na jugu očekuje slaba kiša.

“Tokom dana biće pretežno suho vrijeme uz djelimično razvedravanje i kraće sunčane periode. Na jugu ostaje promjenljivo, uz slabu kišu povremeno. Jutarnja temperatura vazduha od minus četiri do jedan, a najviša dnevna od dva do sedam stepeni Celzijusovih”, navela je Đorđevićeva.

Meteorolozi za subotu, 10. februar, ujutro najavljuju umjereno od pretežno oblačno i suho vrijeme, ponegdje maglovito, dok će tokom dana postepeno naoblačenje donijeti slabu susnježicu i snijeg, na jugu kišu.

“Uveče i u noći padavine će postepeno jačati uz formiranje manjeg snježnog pokrivača u većini predjela. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus pet do jedan, a najviša dnevna od dva do šest stepeni Celzijusovih”, dodala je Đorđevićeva.

U nedjelju, 11. februara, biće oblačno i hladnije sa snijegom koji će biti nešto jači tokom jutra i dodatno će povećati visinu snježnog pokrivača, ali će u drugom dijelu dana padavine prestati.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus pet do jedan, a najviša dnevna od minus jedan do tri stepena Celzijusova.

Snijeg stvara velike probleme u Hrvatskoj

Snijeg koji i dalje pada u Hrvatskoj otežava odvijanje saobraćaja u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja i centralnom i sjeverozapadnom dijelu zemlje.
Po mokrom i klizavom kolovozu vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije, prenose hrvatski mediji.

Na širem području Gračaca i u dijelu Dalmacije padaju ledena kiša i grad, a zbog niske temperature moguća je poledica, posebno na mostovima i nadvožnjacima.

Na zagrebačkim ulicama je sva raspoloživa gradska mehanizacija za uklanjanje snijega, zbog čega trenutno nema gužvi i problema u saobraćaju.

U cijelom Gorskom kotaru je od vikenda do danas palo ukupno između 60 i 90 centimetara snijega.

Zbog olujnog vjetra je u oba smjera ograničen saobraćaj na auto-putu Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica.

Trenutno nema prohodnog puta za kamione sa prikolicama i teretna vozila sa poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti zemlje prema Rijeci i Dalmaciji, i obrnuto.

Dionica auto-puta kroz Liku je očišćena, ali se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na čas, uz obaveznu zimsku opremu.

Snijeg pada i na sjeveru zemlje, gdje ga na ivanečkom, varaždinskom i čakovečkom području ima desetak centimetara.

Komentari

komentara