Magazin

Patronažna sestra razotkrila majku: “Priznala mi je da je bacila bebu u kontejner”

Napisao H. H.

Patronažna medicinska sestra koja pokriva područje općine Vogošća razotkrila je majku B. Dž. (identitet poznat redakciji, 39), koja je bacila tek rođenu bebu u kontejner u centru Sarajeva u novogodišnjoj noći.

Nakon prijave policiji, osumnjičena je uhapšena u svojoj kući jučer oko 14 sati.

Jezivo otkriće

Ovaj mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ove zdravstvene radnice, koja posao patronažne medicinske sestre obavlja više od 15 godina.

Ekipa “Avaza” uspjela je pronaći ovu hrabru ženu, koja je, pod uslovom anonimnosti, ispričala šta je doživjela u porodici osumnjičene majke. Obilazeći porodilje na svom području, ona se jučer uputila na adresu gdje stanuje 39-godišnjakinja…

Prema njenim riječima, kada je stigla pred kuću, sjetila se da je ranije dva puta dolazila u patronažu u tu kuću kod B. Dž.

Pozvonila sam, a onda se na vratima pojavio sin te žene, s kojim sam se kratko našalila. Pitala sam ga: “Ima li ovdje kakvih bebara”, a on me je iznenađeno gledao. Ubrzo je na vrata došla i majka porodilje. Kratko smo se pozdravile, a ona me blijedo gledala i upitala: “Sestro, jeste li čuli šta nas je zadesilo?” Rekla sam: “Ne znam.” Bila sam u šoku i pomislila sam da je beba možda umrla. Ona je rekla: “Nije, već onaj slučaj od sinoć…” Kada sam to čula, isto kao da mi je neko šamar opalio”, kazala je patronažna sestra.

Prema njenim riječima, odmah je pitala gdje je porodilja, te je tražila da je vidi.

Bez emocija

“Bila je na spratu s dvoje djece. Zamolila sam je da djeca izađu, da ne slušaju razgovor. Pitala sam je: “Dušo, šta je to bilo?” Ona mi je u detalje sve ispričala. Kazala je da je bacila bebu u kontejner. Bila sam šokirana i rekla da to moram prijaviti svojim nadređenim i policiji”, rekla je medicinska sestra, koja je bila veoma potresena.

Kako se saznaje od izvora bliskog istrazi, uhapšena žena će biti psihijatrijski vještačena, a tokom odvođenja u policiju nije plakala niti je iskazivala bilo kakve emocije. Tokom istrage je utvrđeno da je zdrava djevojčica rođena u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, odakle je s majkom puštena kući. Istražitelji su, također, izuzeli tragove s dvije deke i kese u koje je dijete bilo ubačeno.

Samo brzom intervencijom mladih policajaca Adnana Turčala i Midhata Hodžića iz Policijske stanice Centar malena djevojčica je spašena i zbrinuta.

Jučer su djevojčicu posjetili Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar, i Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

Ostavljena u najlonskoj kesi

U novogodišnjoj noći jedan uplašeni građanin čuo je neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju koja je za manje od minutu bila na licu mjesta. Policajci Turčalo i Hodžić, roveći po smeću, naišli su na živu bebu u najlonskoj kesi. Izvrsnog zdravlja i lijepo obučena, odmah je kolima Hitne pomoći prebačena na Pedijatriju, gdje je pregledana, okupana i utopljena. Utvrđeno je da je rođena prije nekoliko dana.

Hasanagić: “Nema opravdanja za takvo djelo”

Psihologinja Anela Hasanagić kaže da je teško i pretpostaviti da je neko mogao ostaviti novorođenče na takav brutalan način, a da nema neku težu psihičku devijaciju.

Ne postoje razlozi koji moju opravdati ovakvo ponašanje majke, jer se druge okolnosti vezane za bebu trenutno ne znaju. Sa sigurnošću možemo reći da je odgovorna majka, a vrlo vjerovatno da su zakazale i službe. Nakon ovakvog događaja, koji je uzdrmao cijelu regiju, odgovornost je na nama da se to dijete adekvatno zbrine i da mu se omogući život kakav zaslužuje, a majka da se preispita te, ukoliko se ne radi o neuračunljivosti, da se adekvatno kazni. Ovakvi događaji se mogu spriječiti edukacijom i koordinacijom nadležnih službi”, pojašnjava Hasanagić.

Tražiti najbolje rješenje za dijete

“Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima, djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je, prema našim procjenama, hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar, nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine“, kazao je direktor Podžo.

Komentari

komentara