Magazin

NE LIŽU VAS PSI BEZ RAZLOGA, a ako vas je to mučilo, evo odgovora…

Napisao H. H.

Liže li vas pas često? Možda vam želi nešto reći, možda vam tako pokazuje ljubav – istraživanja su donijela sedam mogućih razloga. Lizanje kao oblik komunikacije među psima počinje kada dođu na svijet.

Majka štence lizanjem čisti i suši, a kako se rađaju slijepi i gluhi okus je jedan od načina s kojim se upoznaju s okolinom. Kako međusobno komuniciraju, tako i s ljudima. Lizanje može biti pozdrav obitelji, ali njime mogu pokazivati i dominaciju.

Ponekad kada nas psi ližu žele hranu, također navika koju steknu kao bebe. Ližući mamu oko usta, daju joj do znanja da su gladni pa slične znakove mogu slati i vama. Osim komunikacije i želje za hranom, psi vole istraživati i jezik je jedan od organa koji često služe za to. Dobar primjer je kada dođete kući i ako ste mazili neku drugu životinju, postoji šansa da će pas htjeti istražiti o kome se radi, a ujedno i isprati miris s vas. Dobivanje pozornosti je još jedan od razloga zašto vas pas liže.

Nama se ponekad čini da dobivamo bezbroj pusa od njih, a oni dobro znaju da nakon “puse” slijedi poslastica i to će iskoristiti. Tim poljupcima psi iskazuju ljubav i poštovanje prema ljudima, no iako je pas zdrav, ne preporučujemo da vas pas baš liže oko usta jer kao što smo naveli, jezikom vole istraživati, a nikad ne znamo što su sve točno “istražili” za vrijeme šetnje.

Vjerujemo da ste puno puta vidjeli da si psi ližu rane i postoje vjerovanja da time rana brže zacjeljuje, no bez obzira na to smatramo da bi obradu rana u današnje vrijeme ipak trebali prepustiti stručnjacima. Još jedna zanimljiva stvar za koju vjerujemo da ste je sigurno zamijetili jest ta da vas pas više liže kad ste znojni. Postoji puno teorija, najlogičnija bi bila da psima odgovara okus soli koju znoj ima u sebi.

Ako uživate u psećim “pusama”, imajte na umu sve ove razloge.

Slikovni rezultat za dog licking

Komentari

komentara