Magazin

Za lice bez mana: Ova smjesa će vam pomoći da se riješite bora i opuštene kože!

Napisao H. H.

Svaki dan tijelu, kroz hranu, priuštite izvore vitamina i antioksidanasa koji sprečavaju nestanak kolagena u koži.

Preporuke stručnjaka o vođenju zdravog života, za sve nas najčešće je „mrtvo slovo na papiru“. Međutim, sujeta je stanje koje čovjeka natera da napravi čuda. Po mišljenju stručnjaka, naš izgled nije samo stvar estetike.

BORE

Lice je ogledalo našeg života i navika. Neke bore govore da smo imali težak život, neke da smo proveli mnogo vremena na suncu, neke otkrivaju da starimo. Genetika jeste presudna, ali za glatko i zategnuto lice u četrdesetim najviše je zaslužna pravilna ishrana, ali i izbjegavanje štetnih navika kao što su pušenje, alkohol, upozoravaju dermatolozi. Stručnjaci tvrde da i položaj tijela pri spavanju, značajno utiče na stvaranje bora. Spavanje u pojedinim položajima tela smatra se neprijateljem izgleda. Ovo se  odnosi na period zrele ženske dobi jer što je koža starija.

Naučnici danas ističu da postoji 1.500 gena koji određuju kada će se na licu pojavljivati prvi znakovi starenja. Takođre, tvrde i da koža stari na osam različitih načina. Duboko unutar ćelija kože nalaze se geni koji proizvode proteine. S godinama, proteini mladosti se smanjuju. Važan faktor pojave bora jeste kolagen. Količina kolagena se  godinama smanjuje, zbog čega koža gubi elastičnost, i zato pri odabiru preparata za birajte one koji sadrže ovaj protein.

PIGMENTACIJA

Pojava tamnih fleka na licu češće se javlja tokom ljetnjeg perioda i pravi je problem.

Pojava prvih bora nije jedini znak starenja. Oko 30. godine moguće su i promjene pigmentacije. Ten počinje da gubi porcelanski izgled i na njemu se, pojavljuju tamnije fleke. Te pojave pigmentacije najčešće nazivamo „staračkim flekama“.

Pigmetacija je povezana sa hormonskim “uslovima” tako da se tamnije fleke na koži obično mogu videti na trudnicama. Dermatolozi pigmentaciju predstavljaju kao površnu, hrgljivičnu infekciju. Smatra se čisto kozmetološkim problemom i ne predstavlja veliki problem.

PROČITAJTE  Prevencija moždanog udara i uzroci!

Image result for pigmentacija

Fleke se najčešće javljaju po tijelu i licu. Izazivač promena je Pityrosporum ili Malassezija fufur. Može zahvatiti sve dijelove tijela, izuzev dlanova i tabana. Pigmentacija kože se najčešće javlja tokom ljeta.

ROZACEA

Rozacea je prije stanje nego hronično oboljenje kože koje se manifestuje crvenilom i proširenim kapilarima. Bolest počinje pojavom prolaznog crvenila na nosu i obrazima.

Preko autonomnih nervnih završetaka u koži stimulansi poput UV zračenja, promjena spoljašnje temperature, vrućih napitaka, stresa, uzbuđenja… dovode do širenja kapilara i otoka tkiva. Kada se to ponavlja, kapilari postaju prošireni, pa je crvenilo stalno. Ova neprijatna promjena na koži počinje pojavom prolaznog crvenila na nosu i obrazima. Od rozacee češće pate žene nego muškarci. Osobe svjetle puti češće su „žrtve“ ove kožne bolesti. Prve znake rozacee prepoznat ćete tako što se u ranoj fazi javlja u vidu crvenih vena na obrazima ili nosu. Rana faza roazecee prepoznaje se i po prolaznom crvenilu lica. Upotreba kozmetičkih preparata u slučaju rozacee postaje ograničena.

Image result for ROZACEA

U kasnijoj fazi koža postaje upaljena i crvena. Savjetuje se izbjegavanje uzimanja alkoholnog pića, kao i konzumiranje vrelih napitaka. Ponekad i  stres i uzbuđenje može da pogorša promjene na koži. Rozacea se teško liječi, ali danas su popularni laseri i IPL aparati.

OPUŠTENA KOŽA

Opuštenoj koži nedostaju elastičnost i tonus, a lice sa ovakvim tipom kože ima izražajne bore. Opuštena koža zahtjeva njegu koja djeluje kao intenzivan „šok“ za poboljšanje tonusa. Takvi kozmetički preparati snažno oporavljaju i štite DNK kože. Njihov zadatak je i da spriječe opuštanje tkiva i zaštite kožu. Hijaluronska kiselina pospješuje formiranje novih vlakana kolagena i elastina. Tretman vitaminom C je, namijenjen suhoj, i opuštenoj koži. Redukuje fine linije i bore, podiže opuštenu kožu, obezbeđuje joj elastičnost.

Sastojci iz prirode  će vam pomoći da očuvate kožu što duže mladolikom. Ekstrakt crvenog grejpfruta, ima jako antioksidantno dejstvo. Ulje divlje ruže bogato je nezasićenim masnim kiselinama.

Image result for OPUŠTENA KOŽA

Svi mi želimo postići dobar izgled. Nezdrav način života značajno utiče na kvalitet i zdravlje naše kože, kao i brojne hemikalije i zagađenje.

Zbog toga mnogi ljudi imaju problema sa aknama, zaobljenim poreovima, crvenim glavama i bore. Mnoge žene će učiniti sve što mogu, kako bi se ovaj problem riješio. Većinu vremena će kupiti komercijalne proizvode koji obećavaju da će pomoći, ali to jednostavno nije tačno jer je većina ovih proizvoda ispunjena hemikalijama koje mogu učiniti više štete nego što mogu učiniti dobro.

Koža lica je izuzetno delikatna, a mi moramo biti pažljivi kada birate šta da koristite. U ovom članku ćemo govoriti o lijeku koji vam može pomoći da tretirate bore, akne i crne kože i mnoge druge probleme sa kožom. Također, ovaj lijek neće uzrokovati nikakve neželjene efekte, ništa.

Image result for kokosovo ulje i soda

Kokosovo ulje i soda bikarbona su dva sastojka koji su izuzetno korisni. Ovaj lijek je sastavljen od ova dva sastojka i može da tretira mnoge probleme kože. Oni sadrže antiinflamatorna i antiseptička svojstva koja su veoma moćna.

Soda bikarbona je jedinjenje koje se obično može naći u obliku praha. Može poboljšati vašu kožu i pomoći će vam da tretirate akne. Može se koristiti i za izbjeljivanje zuba i za dezodorans. Ovaj sastojak takođe može uravnotežiti pH vrednosti vaše kože.

Sastojci:

-Dvije kašike kokosovog ulja
-Jednu žlicu sode bikarbone

Kako ga pripremiti:

Uzmite malu posudu, a u njoj stavite sve sastojke. Na kraju ćete završiti pastoznom mješavinom, koju ćete morati nanijeti na kožu, koristeći kružne pokrete. Ostavite smjesu na licu oko 10 minuta, a zatim isperite pomoću mlake vode. Nakon toga ne morate nanositi hidratantnu kremu, jer ovaj lijek sadrži kokosovo ulje, koji će hidrirati vašu kožu.
I soda i kokosovo ulje su prirodni i vrlo jeftini. Oni neće oštetiti vašu kožu, a rezultati koji će vam pružiti će vas oduševiti.

Komentari

komentara